Ferenc pápa szeptemberben Magyarországra látogat

2021. március 8. 15:30
Ferenc pápa Magyarországra látogat és részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 12-i záró szentmiséjén – közölte Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hétfőn.

„Most mennem kell Magyarországra a kongresszus zárómiséjére [a nemzetközi eucharisztikus kongresszus – a ford.], de ez nem országlátogatás lesz, hanem csak a misére megyek. De Budapest két órára van Pozsonytól, miért ne látogassak el Szlovákiába? Így jönnek a dolgok...” – nyilatkozta március 8-án a pápa a La Stampa nevű olasz újságnak a repülőgépen, útban haza iraki útjáról. 

 A bíboros elmondta: a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró miséje, az úgynevezett statio orbis, a városért és a világért bemutatott szentmise a rendezvénysorozat legünnepélyesebb eseménye. „Ezért illő, és úgy is szokás, hogy ha a pápa ellátogat a rendezvénysorozatra, ezen a szentmisén vesz részt”.    

Tavaly jött volna a Szenttatya, de elhalasztották a látogatást

Erdő Péter hozzátette: „a Szentatya látogatása nagy öröm a főegyházmegyének és a teljes püspöki konferenciának, és mindannyiunknak vigaszt és reményt adhat a mostani nehéz időszakban”.  Megjegyezte: az eredetileg 2020 szeptemberére tervezett kongresszusra is várták Ferenc pápát, majd amikor a rendezvényt a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani, Áder János köztársasági elnök és ő maga is újra meghívta az egyházfőt.    

A 2020 őszéről elhalasztott kongresszust idén szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten.

A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek is szerepelnek. A katolikus egyház az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdető és ünneplő egyhetes kongresszust általában négyévente rendezi meg. Magyarország másodszor ad majd otthont az eseménynek. Az 1938 májusában Budapesten tartott 34. Eucharisztikus Világkongresszus záró miséjén, a Hősök terén félmillió hívő vett részt.

A pápa a héten Irakban járt

Programjának hivatalos lezárásaként vasárnap – a moszuli és karakosi látogatása után – misét mondott az észak-iraki Kurdisztáni Autonóm Régió székhelyén, Erbílben, egy stadionban, ahol az összegyűlt hatalmas tömeg előtt az egyházfő úgy fogalmazott: „Irak mindig vele fog maradni a szívében”.  A mise után Ferenc pápa találkozott annak a halott kurd kisfiúnak, Alan Kurdinak az apjával, akinek a holtteste 2015-ben, a migrációs válság csúcspontján a partra sodródott Törökországban, és a róla készült fénykép bejárta a világsajtót.

(MTI)

Fotó: MTI/Fehér Bertalan

Összesen 288 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ballib média kottájából játszik.....

XVI. Benedek pápa azóta is jól van szerencsére.

No, majdnem mindenki. Részemről hurrá. Dehát én katolikus vagyok.

Szerettel és hálával várunk Ferenc pápa! Attól még , hogy a migráció-téma kapcsán nem látsz tisztán, mégis te vagy, akit az Úr Jézus megerősítésünkre rendelt. És fordítva is igaz: a mi hitvallásunk és ragaszkodásunk is erőt adhat neked, hogy az áldozatos munkádat továbbra Isten Népe javára végezd.

De a lemondással kezdődött. Azt nem ismerem el hitelesnek.

Miért is?? Mert mást mond mint a Párt????

"Tavaly jött volna a Szenttatya, de elhalasztották a látogatást"

Legalább olvasnátok át, amit írtok. "Szenttatya,"

Nem jött volna tavaly. Többször hívták, Erdő Péter, Áder János) de nem adott választ.

Magyarország már régen missziós terület.

USA elnöke, orosz elnök, Ferenc pápa, Izraeli államfő, ez a mindenkori sorrend.
Ne tőlünk féltsd a pápát.
Ma az Iszlám Államtól kap fenyegetéseket a Vatikán.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés