Ukrajna megfosztja a tisztségeiktől a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarokat

2021. március 5. 21:38
Volodomir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács által felterjesztett rendeletet.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök rendeletének értelmében két hónapon belül felmérik Ukrajna kettős állampolgárait. Ezután pedig fél éven belül beterjesztésre fog kerülni egy olyan törvényjavaslat, amely megtiltja a szóban forgó személyeknek a fontosabb hivatalok betöltését. Vagyis néhány hónap múlva az ukrajnai kettős állampolgárok – köztük a magyarok is – 

nem viselhetnek állami hivatalt, önkormányzati tisztséget, stratégiai fontosságú állami vállalatokban vezető pozíciót, továbbá nem ismerhetnek meg államtitkokat.

Listázás, lemondásra kényszerítés

Az említett tiltások mellett feltüntetésre fog kerülni az ukrán népességnyilvántartásban és a választói névjegyzékben a kettős állampolgárság ténye. A tilalmak alól pedig csak úgy lehet mentesülni, ha a személy írásban lemond a másik állampolgárságáról.

A fenti rendelethez kapcsolódva egy olyan eljárás kidolgozása is tervben van, amely betiltaná a kettős állampolgárság intézményét és arra kötelezné a lakosokat, hogy mondjanak le a nem ukrán állampolgárságukról.

Veszélyben a kárpátaljai magyarok

Az intézkedés gyakorlatilag

a teljes kárpataljai magyar kisebbség elitjét azzal fenyegeti, hogy elveszíti a pozícióit, ha nem mond le a magyar állampolgárságáról.

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter korábban még arról beszélt, hogy a kettős állampolgárságot lehetővé kell tenni és csak az „agresszor országgal” nem lesz lehetséges az intézmény.

Címlapképen: Volodmir Zelenszkij elnök. Kép forrása: AFP

Összesen 214 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elérkezett az ideje annak, hogy az oroszok bevonuljanak.......

Hányadik nickkel jössz vissza.
X

Ezek után már csak az a kérdés, hogy hol lesz a magyar-orosz határ?

Ezt jól kifundálták.

Ja de zörög ez a batár,
lesz még magyar-lengyel határ

Megfosztja a kettős állampolgárságuktól a kettős állampolgár?
Ez kicsit sem vicces.

Ha csak egy állampolgársága van, az rendben van, ők maradhatnak. Ők
szakértők. A baj a kettős vagy többes állampolgárokkal van.

A BLM remélem bevonul kijevbe.

Ezek nem normálisak... az orosz medve súlyos árnyékában, konkrétan háború után megcsonkítva azzal szórakoznak, hogy azt a NATO- és EU-tag szomszédjukat vegzálják hónapok óta, amely országgal történetileg nem hogy semmilyen konfliktusuk nem volt, hanem a térképre pillantva látható, hogy geopolitikailag elemi érdek lenne a jó viszony?
Tényleg az a 150 ezer kárpátaljai magyar a tüske (mikor sem 1920-ban, sem 1947-ben nem is létezett Ukrajna), miközben alsó hangon 7-8 millió orosz él az országban?

Normálisak ezek???

Jöhet még dér a galiciaiak új hazájára is..., - ma nekem, holnap neked! - majd akkor is poénkodj

Jaja. A Lauderben nincs integrált oktatás. Csak a kiválasztott faj tagjai kerülhetnek be oda. Bár lehet, hogy csak trollkodásból választotta ezt a nicknevet. Mindegy, ennek a nicknek sem jósolok nagy jövőt itt.

itt most azt mondom varjuk ki mi is ez.

hasonlo van Oroszorszagban is: mar nem kell lemondani masik allampolgarsagrol ahhoz hogy megkapd az oroszt, de a masik allampolgarsagot be kell jelenteni, es akinek az oroszon kivul mas is van, az nem viselhet vezeto kozhivatalt.
Ez meg azert lassuk be, valahol logikus.
Persze vezeto kozhivatalrol beszelek (miniszter, allamtitkar, biro ilyesmi), nem arrol ha egy kis szinmagyar falunak nem lehet magyar polgarmestere, mert az jellemzo lenne rajuk...

Onmagaban tehat ezzel meg nem lenne baj, felteve ha egyutt jar a kettos allampolgarsag altalaban vett engedelyezesevel. No es persze ha vonatkozik a kormanytagokra is, es nem valogatnak az allampolgarsagok kozott, mert minden egyes alkalommal abbol indulnak ki hogy lehetne az ukrajnai oroszokat (es ennek folyomanyakent a magyarokat is) meg jobban megszivatni.

Gyöngyössy ugyanezt akarta az izraeli-magyar állampolgárokkal.
Remélem az EU parlament elítéli Ukrajnát.
Egy másik identitás vállalása nem nemzetbiztonsági kockázat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés