Matovic a Szputnyik V-vel felrúgta a szlovákiai külpolitika stratégiai alapjait

2021. március 5. 8:22

Tokár Géza
Index
A kormányfő és bizalmasai nyerhetnek, a koalíció viszont beleroppanhat a lépésbe.

„Hétfő este Kassán landolt egy szlovák Spartan C–24J katonai gép, a fedélzetén 200 ezer adag Szputnyik V vakcinával. A szállítmányt személyesen, újságírók gyűrűjében fogadta Igor Matovič miniszterelnök és Marek Krajčí egészségügyi miniszter, nem véletlenül: a koronavírus-válsággal kapcsolatos szlovákiai diskurzus teljes átértelmezését várják az orosz oltóanyag feltűnésétől. Ezen a kormányfő és bizalmasai nyerhetnek, a koalíció viszont beleroppanhat a lépésbe.

Szlovákia járványkezelési módszerei az elmúlt egy évben ellentmondásos eredményeket hoztak.

Az első hullám mintaországa a százezer főre vetített elhalálozások számát tekintve januárra világszinten is a legrosszabbul teljesítő államok közé került.

A visszaesésnek több oka is van: a kormánykoalíció belviszályai és korlátozásokat érintő döntésképtelensége, az állampolgárok hibáztatása, valamint az állandóan változó, könnyen félreértelmezhető gumiszabályok kialakítottak egy olyan közeget, amely egyenesen ösztönözte a lakosságot az érvényes járványellenes intézkedések megkerülésére. A járvány harmadik hullámának megjelenése tovább rontott a szlovák egészségügy helyzetén, az ország külföldi segítségre szorult.

A kritikák fő célpontja Marek Krajčí, azaz Matovič pártjának (Egyszerű Emberek) egészségügyi minisztere. A politikus távozását nemcsak az ellenzék, de a négy kormánypárt képviselőinek némelyike is szorgalmazza. A koalíciós villongások azonban sajátos módon zajlanak, a furcsa viszonyokról sokat elárul Krajčí és Richard Sulík legújabb csörtéje. Sulík, a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) elnöke és gazdasági minisztere, a közösségi hálón üzente meg, hogy szívesen átveszi Krajčí helyét, mivel az nem menedzseli jól a válságot. Mindezt úgy, hogy decemberben Sulík még pont a széles körű nyitás, Krajčí pedig a további korlátozások mellett kardoskodott. Az egészségügyi miniszternek egyértelmű felelőssége van a járványkezelés hiányosságaiban, de a szlovákiai problémákért elsősorban a miniszterelnök és a négypárti kormánykoalíció ellentmondásos intézkedései és határozatlansága a felelős.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés