Donáthék beszámoltatnák az Európai Bizottságot arról, hogy hogy alkalmazzák a jogállamisági eljárást

2021. március 4. 14:13
Dacian Ciolos és Donáth Anna EP-frakciója ülést kezdeményezett a jövő hétre arról, hogy a Bizottság miért nem alkalmazza már Magyarország ellen a tavaly decemberben elfogadott jogállamiság-rendeletet.

Jövő csütörtökön vitát rendez az Európai Parlament (EP) plenáris ülése az uniós kifizetéseket a jogállam érvényesüléséhez kötő rendelet eddigi alkalmazásáról, illetve nem alkalmazásáról – értesült a Népszava. A lap forrásai szerint szerda este megszületett a megállapodás a különböző politikai erők között, de a végső döntést a házbizottság szerepét betöltő Elnökök Konferenciája fogja meghozni ma délutáni ülésén.

Donáth és Hadházy egyébként nemrégiben levelet írt Ursula von der Leyennek

A hírek szerint az előre nem tervezett ülést a Momentumot is a soraiban tudó  Újítsuk meg Európát nevű liberális frakció kezdeményezte, amiért

a magyarok és a lengyelek az Európai Unió Bírósága előtt kívánják megtámadni a tavaly év végén elfogadott jogszabályt.

Ismert: a decemberi kompromisszum értelmében a rendeletet csak az után fogják alkalmazni, hogy a bíróság ítéletet mondott a jogszerűségéről. Az Európai Parlament, mint a jogállami szabályrendszer egyik kidolgozója és jóváhagyója, ellenzi és érvénytelennek tartja az EU27-ek különmegállapodását, valamint követeli, hogy a helyzet nyomon követésével megbízott Európai Bizottság késlekedés nélkül tegyen javaslatot pénzügyi szankciókra, ha a normák megsértését tapasztalja.

A képviselők a vitában szeretnék beszámoltatni az Európai Bizottságot

A jogállami rendeletet az első naptól kezdve alkalmazni kell, úgy, ahogyan a társ-jogalkotók megegyeztek. Eltökéltek vagyunk, a parlament minden szükséges politikai és jogi eszközt be fog vetni, hogy elérjük ezt a célt” – mondta Dacian Ciolos, a liberálisok frakcióvezetője.

A képviselők a vitában szeretnék beszámoltatni az Európai Bizottságot, hogy mint a Szerződések őre, milyen lépéseket tett mostanáig az EU pénzügyi érdekeit sértő jogsértések ellen. Ciolos most megerősítette, hogy ha bíróság elé kerül a rendelet, akkor az EP azt fogja kérni, hogy sürgősséggel tárgyalják az ügyet. Amennyiben a kérésnek helyt ad a bíróság elnöke, akkor

az ítélet hat-kilenc hónap alatt, vagyis az év végéig megszülethet.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője a Népszavának azt mondta: itt az ideje szembesíteni a Bizottságot a rendelet előírásaival, és beszámoltatni, hogy mit tett az EU pénzügyi érdekeinek a védelmében. „A testületnek az európai nyilvánosság előtt kell számot adnia arról, hogyan alkalmazta a rendeletet” – közölte, megerősítve, hogy a parlament nem fogadja el a jogszabály alkalmazásának elhalasztásáról szóló „háttérszobás megállapodást” a vezetők között.

Nyomást fogunk gyakorolni annak érdekében, hogy az intézmények tartsák magukat a jogszabályi előírásokhoz”

– mondta a politikus.  A momentumos politikus szerint a jogállami rendelkezések alapján akár már most felelősségre lehetne vonni Magyarországot.

Donáth Anna és Hadházy Ákos egyébként nemrégiben levelet írt Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöknek, arra kérve az uniós testületet, hogy vizsgálja meg, elindítható-e az eljárás Magyarország ellen az EU költségvetését érintő károk megelőzése érdekében. Donáthék a jogállami rendelet egyik cikkelyére hivatkoznak, amely többek között előírja a nyomozó és vádhatóságok „megfelelő működését” a csalással és korrupcióval összefüggő nyomozás és vádeljárás során.

A levelükhez csatolt melléklet felsorolja azokat az ügyeket, amelyeket Hadházy Ákos vitt az elmúlt években. Ilyen a Budapest Szíve program, a 4-es metró, a Híd a munka világába program, az Elios ügy vagy az Öveges program.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Donáth nyomást gyakorol az EB-re:-))))

Az Európai Bizottságtól először azt kell megkérdezni, hogy tudják-e már egyáltalán a jogállamiság definícióját? Ugyanis:
"Jogállamisági kritériumok
Mandíner, 2019. október 3
DONÁTH ANNA EP-képviselőként én mindenképpen partner leszek abban, hogy egységes jogállamisági kritériumokat dolgozzunk ki."

A jogállamiság kérdése csak úgy oldható meg jövőképes módon, ha minden tagállam egységes kritérium-rend szerint vizsgáltatik.

Döbbenetes tény ez! Egy alkotmányos és parlamenti párt esetében képtelenségnek tűnik, pedig tény!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés