Moszkva arra figyelmeztette Washingtont, hogy „ne játsszon a tűzzel”

2021. március 3. 7:01
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint tort ül az abszurditás, amikor a szankciók bevezetéséhez ürügyként szolgál egy szándékosan megrendezett provokáció, Navalnij „állítólagos megmérgezése.

Oroszország „ellenséges oroszellenes kirohanásnak” nevezte kedden a Washington által a Navalnij-ügyben bejelentett szankciókat, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy „ne játsszon a tűzzel”. Orosz hírügynökségek idézték Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kedden késő este kiadott közleményét, amelyben arra reagált, hogy néhány órával korábban Washington orosz tisztségviselők és cégek ellen vezetett be szankciókat Alekszej Navalnij, a nyugati források szerint megmérgezett orosz ellenzéki politikus és munkatársai elítélése, illetve bebörtönzésük miatt. Washington az Európai Unióval összhangban jelentette be a büntetőintézkedéseket.

Zaharova közölte, hogy Moszkva nem békél meg ezzel, és a kölcsönösség alapján fog reagálni a washingtoni szankciókra, de nem feltétlenül tükörintézkedésekkel. „Az amerikai kormányzat ellenséges oroszellenes kirohanást intézett, bejelentve duettben az Európai Unióval a soron következő, Oroszországot büntető szankciós intézkedéseket” – írta Zaharova. Szerinte tort ül az abszurditás, amikor a szankciók bevezetéséhez ürügyként szolgál egy szándékosan megrendezett provokáció, Navalnij „állítólagos megmérgezése, valamilyen katonai vegyszerekkel”. Úgy vélte, mindez csak ürügy az Oroszország belügyeibe való leplezetlen beavatkozásra. Zaharova szerint a Fehér Ház a saját problémáiba belegabalyodva ismét a külső ellenség képét próbálja felépíteni.

Zaharova szerint a logikátlan és értelmetlen fehér házi irányvonal egyre inkább lehűti a Washington által amúgy is fagypontra süllyesztett kétoldalú kapcsolatokat. Rendre fiaskót szenvedtek azok a kísérletek, amikor szankciós vagy másfajta nyomásgyakorlással próbálták valamire rákényszeríteni Oroszországot – szögezte le a szóvivő.

(MTI)

(Fotó: Moszkva, 2021. február 20.Alekszej Navalnij ellenzéki politikus üvegfalú fülkében áll a moszkvai Babuskinszkij kerületi bíróságon 2021. február 20-án. A bíróság helyben hagyta azt az alsóbb szintű határozatot, amely letöltendőre változtatta a Navalnijra korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést az úgynevezett Yves Rocher-ügyben. Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

... miközben 125 millió dolláros katonai segélycsomagot ad az USA
Ukrajnának. Nyilván abban bíznak, hogy használni is fogják a
küldeményt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés