A demokraták nem tanultak és nem felejtettek semmit

2021. március 3. 11:43

Puzsér Róbert
Hírklikk
Azt hiszik, hogy mindörökre legyőzték Donald Trumpot, továbbá azt hiszik, hogy Donald Trumpnál rosszabb már nem jöhet.

„Hogy milyen súlyos és mély a politikai megosztottság az Egyesült Államokban, azt a Jimmy Kimmel Live! című tévéshow elnökválasztás utáni első adása szemléltette a legéktelenebbül. Az ország első számú szórakoztató műsorának készítői Joe Biden győzelmének örömére legyártottak egy rövid videót, melyben az összes fontos amerikai hős és szimbolikus alak Donald Trump veresége felett örvendezik.

A nemzet ikonjai dalra fakadnak és táncra perdülnek, így búcsúztatják Donald Trumpot: az elnökök arcait formázó Rushmore-hegytől Abraham Lincoln washingtoni óriásemlékművén át a Szabadság szoborig valamennyi nemzeti szimbólum önfeledten bulizik, hisz a demokraták nyerték a választást. Némi extra bájt kölcsönöz az ünneplésnek az a tény, hogy a Trump bukását ünneplő alakok zöme már a kultúrharc frontvonalában áll, s az épp győztes kurzus hangadói szerint ők a fehér ember rendszerszintű rasszizmusának és a nemi erőszak kultúrájának jelképei, akikkel le kell számolni egyszer s mindenkorra.

A provokáció félreérthetetlen: a Jimmy Kimmel Live! készítői az össznemzeti hősöket és szimbólumokat pártpolitikai ünneplésre használják. Mintha Orbán Viktor 2002-es veresége után a Heti Hetes azzal szívatta volna a jobboldali választókat, hogy a hét vezér, a csodaszarvas, a tatabányai turulmadár meg a kürtjébe fúvó Lehel önfeledten ünnepelik a Fidesz vereségét.

Ahogy néztem a videót, megcsapott a Párizs környéki békék hangulata: a diadal mindent ködbe burkoló mámora, a »jaj a legyőzöttnek« kíméletlensége és vaksága. A győztesek nem értették meg a problémát, és így még nagyobb bajt okoztak. Azt képzelték, hogy az idők végezetéig konzerválhatják a legyőzött ellenség megalázásának és kisemmizésének státuszát, s azt képzelték, hogy erre berendezkedhetnek a következő száz évre – így lökték Európát a nemzetiszocialisták karmai közé.

Ma a demokraták azt hiszik, hogy mindörökre legyőzték Donald Trumpot, továbbá azt hiszik, hogy Donald Trumpnál rosszabb már nem jöhet. Akár a Bourbonok: nem tanultak és nem felejtettek semmit. Végzetesen túlbecsülik és félreértik azt az ötvenegy százaléknyi szavazatot, amellyel elnökük, Joe Biden nyerni tudott. Egy választási győzelem nem több, mint egy választási győzelem: nem megoldja a problémát, mindössze esélyt ad annak megoldására. Ez a fölényes és megsemmisítő szándékú magatartás azonban nem oldja meg a Donald Trump személyében kifejeződő problémát – épp ellenkezőleg:  ez a szellem hívta életre, és termelte ki maga ellen Donald Trumpot. Súlyos hiba azt hinni, hogy az elmúlt négy év anomália volt – ha a demokraták így folytatják, a rendszerhibából egy nap rendszer lesz. A múlt őszi győzelem talán az utolsó nagy történelmi esély a konszolidációra. Egymás provokálása helyett ideje lenne kezet nyújtani.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Puzsér és a beszédkényszer, napi páros
Felnőttkori ADHD:
tünettan, komorbiditás,
kórlefolyás és terápia

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés