Örmény krízis: egyeztet a kormány és az ellenzék

2021. március 2. 13:25
A Felvilágosult Örményország nevű ellenzéki párt parlamenti frakciójának képviselői találkozni fognak Nikol Pasinján örmény kormányfővel a belpolitikai válság megvitatására – jelentette be kedden Edmon Marukján, a tömörülés frakcióvezetője.

„Felvette a kapcsolatot velem Nikol Pasinján miniszterelnök, és találkozót ajánlott a belpolitikai válság megvitatására. Bejelentem, hogy hajlandó vagyok minden kompromisszumra, hogy kilábalhassunk ebből a helyzetből. Oszlassa fel a parlamentet, előrehozott választásokra van szükségünk” – mondta Marukján.    

Pasinján korábban bejelentette, hogy kész előrehozott parlamenti választásokat tartani,

amennyiben az ellenzék aláír egy egyetértési nyilatkozatot arról, hogy lemondása esetében ellenfelei nem fognak saját miniszterelnök-jelöltet állítani a parlamentben voksolásra.    

„Ha Pasinján attól tart, hogy 88 képviselője (a 132 tagú nemzetgyűlésben) valaki mást választ a miniszterelnöki tisztségre, úgy még azt is készek vagyunk megvitatni” – közölte az ellenzéki párt frakcióvezetője.

Marukján felszólította Pasinjánt, hogy „hagyja békén az ország fegyveres erőit”.    

Pasinján, aki súlyos belpolitikai nyomás alá került az Azerbajdzsántól ősszel elszenvedett hegyi-karabahi háborús vereség óta, tüntető hívei előtt hétfőn bejelentette, hajlandó lenne előrehozott parlamenti választásokat tartani, amennyiben az ellenzék elfogadja konzultációk megtartására vonatkozó javaslatát.

Beszédében a miniszterelnök a régi hatalom, különösen pedig Szerzs Szargszján volt államfő számlájára írta, hogy Onik Gaszparján vezérkari a főnök múlt héten lemondásra szólította fel őt és kormányát. Pasinján hatalomátvételi kísérletnek minősítette ezt és közölte, ismét kezdeményezte Gaszparján leváltását az államfőnél, aki ezt egyszer már elutasította.    

A dél-kaukázusi egykori szovjet tagköztársaság azután került válságba, hogy az örmény hadsereg vereséget szenvedett az Azerbajdzsán által a Hegyi-Karabah visszaszerzéséért indított őszi háborúban, és Nikol Pasinján kormányfőnek nem maradt más lehetősége, mint aláírni a Moszkva által javasolt novemberi háromoldalú békemegállapodást, ami ellenzéke szerint teljes kapitulációval ért fel. Február 25. óta folyamatosak a tömegtüntetések Pasinján ellen, de mellette is. Nikol Pasinján két éve került hatalomra egy korrupcióellenes tiltakozási hullám nyomán, amely Szerzs Szargszján bukásával végződött.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Photolure/Sztyepan Pogoszjan

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés