Magyarországon is elkezdi a „tényellenőrzést” a Facebook

2021. március 2. 22:43
Amikor egy tényellenőrző hamisnak értékel egy hírt vagy egyéb tartalmat, azt a hírfolyamban lejjebb pozicionálja vagy korlátozza a Facebook.

A Facebook azt közölte: elindította Magyarországon is a tényellenőrző programját az AFP hírügynökség bevonásával, amely a független Nemzetközi Tényellenőrző Hálózat (International Fact-Checking Network) tanúsítványával rendelkezik. Az írták: „a félretájékoztatás elleni küzdelmének részeként olyan független tényellenőrző szervezetekkel társul világszerte, amelyek felülvizsgálják és értékelik a tartalmak pontosságát”.

Amikor egy tényellenőrző hamisnak értékel egy hírt vagy egyéb tartalmat, azt a hírfolyamban lejjebb pozicionálja a Facebook. Ezzel a közösségi hálózat állítása szerint megakadályozza a hoax/álhír terjedését, és csökkenti azoknak az embereknek a számát, akik előtt az megjelenik.

Azoktól a Facebook-oldalaktól és domainektől, amelyeken újra és újra megosztanak álhíreket, a Facebook elveszi a bevételszerzési és hirdetési lehetőséget, illetve érzékelni fogják elérésük csökkenését is. Ha egy bejegyzést hamisként jelöl meg a külső tényellenőrző partner, a Facebook figyelmezteti a bejegyzés olvasóit és megosztóit erről a tényről. A külső tényellenőrző partnerek azonban nem távolíthatnak el fiókokat vagy oldalakat a Facebookról – emeli ki a közlemény.

„Az álhírek elleni küzdelem olyan felelősség, amelyet komolyan veszünk, ezért folyamatosan dolgozunk azon, hogy megállítsuk az álinformációk terjedését a platformunkon” – mondta a bejelentés kapcsán Sophie Eyears, a Facebook stratégiai partnerfejlesztési menedzsere. Az AFP a Facebook legfontosabb tényellenőrző partnere, amely világszerte számos újságíróval dolgozik együtt – tette hozzá.

A Facebook azt közölte: céljuk ezzel az, hogy javítsák a hírfolyamban megjelenő történetek minőségét és hitelességét. A program keretében a Facebook eltávolítja azokat a fiókokat és tartalmakat, amelyek sértik a Közösségi alapelveket vagy a hirdetési irányelveket, csökkenti az álhírek és a clickbait hamis tartalmak terjesztését, valamint tájékoztatja az embereket azáltal, hogy kontextustba helyezi az előttük megjelenő bejegyzéseket.

„Lengyelország, a Balkán-félsziget, a Cseh Köztársaság, Szlovákia és Románia után Magyarország és Bulgária csatlakozása segít az AFP-nek megerősíteni tényellenőrző hálózatát Kelet-Közép-Európában, ezáltal harcolni a dezinformáció terjesztésével szemben a kontinens e részén” – mondta Christine Buhagiar, az AFP európai regionális igazgatója. Az AFP a tényellenőrzés terén is megerősíti vezető pozícióját a régióban: az ügynökség már 17 európai országban működik, és 12 különböző európai nyelven szól az olvasókhoz – jegyezte meg Buhagiar.

A Facebook jelenleg több mint 80 tényellenőrző partnerrel dolgozik együtt, amelyek világszerte több mint 60 különböző nyelven ellenőrzik a tartalmakat. A vállalat e tevékenység további bővítését tervezi.

(forrás: Napi)

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pl.:
Ismerjük a visszavont BKV visszavont buszbérlési tendert. Tüttő, nem is volt busz, frissen alapított cég stb.
A HVG ismerteti olvasóit azzal, hogy rendőrségi nyomozás zajlik, mert visszavonták a tendert, mivel kiderült, hogy offshore cég nyerte el. Tüttőt említik, de nem tehet semmiről.

Ha egy újság nem bontja ki az igazság minden részletét és ezzel félrevezeti az olvasóit, az minek számít?

Milyen érdekesen és körülményesen írták körül a "cenzura" szót. Most
már tudom, hogy miért egyetemen tanítják a kommunikációt!

FACCCP, na vegre, az egesz vilagra kiterjed a kommunizmus...
Es a fuggetleneket ki ellenorzi, hello?
Vagy ok mar olyan magas szintjere jutottak a proletarontudatnak, hogy megbiznak bennuk a kik is?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés