Emberi jogi akciótervet hirdetett Erdogan

2021. március 2. 16:08
Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden Ankarában felvázolta országa új emberi jogi akciótervét, amely a legfontosabb célok között említi a véleménynyilvánításhoz, a gyülekezéshez és a vallás gyakorlásához fűződő szabadságjogok megóvását és fejlesztését.

Erdogan az államfői palotakomplexum kongresszusi központjában tartott beszédében hangsúlyozta, hogy ennek a három területnek a megerősítése érdekében tették a legtöbb erőfeszítést. 

A török elnök felszólalásában leszögezte, hogy „a törvény előtt mindenki egyenlő

anyanyelvére, vallására, etnikumára, bőrszínére, nemére, politikai állásfoglalására, filozófiai meggyőződésére, felekezeti hovatartozására tekintet nélkül. Senkit nem lehet megfosztani szabadságjogaitól bíráló kijelentései miatt akkor, ha tiszteletben tartja a másik fél jogait” – hangoztatta.    

Az elkövetkező két évre kitűzött célok között szerepel továbbá az igazságszolgáltatás függetlenségének, valamint az egyén tisztességes bírósági eljáráshoz való jogának megerősítése, az eljárások felgyorsítása, illetve a sajtóban és az interneten elkövetett bűncselekmények felülvizsgálata a szabad véleménynyilvánítás fejlesztése céljából.    

A felvázolt emberi jogi akcióterv összesen 393 intézkedést tartalmaz.    

A török államfő, aki kritikusai szerint az alapvető jogokat korlátozva egyre inkább tekintélyelvi alapon vezeti országát, a jövő héten a gazdaságra vonatkozó reformprogramot ismerteti a nyilvánossággal.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Török elnöki hivatal sajtóirodája

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés