Megváltozhat az USA bevándorlási rendszere a Migrációkutató szerint

2021. március 1. 9:48
A törvénycsomag legális státuszban részesítene gyakorlatilag bárkit, aki 2021 január elsejét megelőzően az Egyesült Államok területén illegálisan tartózkodott.

Alapjaiban megváltozhat az Egyesült Államok bevándorlási rendszere, ha a kongresszus mindkét háza elfogadja Joe Biden amerikai elnök bevándorlási törvénycsomagját – mondta a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Janik Szabolcs közlése szerint a tervezet az Egyesült Államokban tartózkodó 11 millió illegális bevándorlót nyolc év alatt akár amerikai állampolgársághoz is juttatná. Így egy korábbi illegális magatartást legalizálna a jogalkotó – mutatott rá a szakértő. Hangsúlyozta: a törvénycsomag nagyon komoly szívóhatást gyakorol majd a legális és a illegális bevándorlás tekintetében is.

Sokkal nagyobb lenne az a potenciális tömeg, amely jogszerűen bevándorolhat majd”

– fűzte hozzá.

A törvénycsomag legális státuszban részesítene gyakorlatilag bárkit, aki 2021 január elsejét megelőzően az Egyesült Államok területén illegálisan tartózkodott. A legális státuszt megszerzése után öt évvel ezek az emberek zöldkártyához jutnak, majd további három év után kérelmezhetik az amerikai állampolgárságot – hívta fel a figyelmet Janik Szabolcs. Az Egyesült Államokban a Demokrata Párt február 18-án nyújtotta be Joe Biden több mint 350 oldalas bevándorlási törvénycsomagját a kongresszus mindkét házában.

(MTI)

(Fotó: Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államok bevándorláspolitikájával foglalkozó elnöki rendeleteket ír alá a washingtoni Fehér Házban 2021. február 2-án.MTI/AP/Evan Vucci)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés