Brutális korlátozások jönnek – több mint húszezer áldozata van a koronavírus-járványnak Csehországban

2021. február 27. 18:28
A csehek három hétig sehova sem mehetnek.

Túllépte már a húszezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Csehországban, ahol az első fertőzést majdnem egy éve, tavaly március elsején mutatták ki a laboratóriumok. Az utóbbi hét napban a halottak száma megközelítette az ezret – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közzétett kimutatásokból.

A Covid-19 betegségben elhalálozottak napi átlaga a héten 160 körül mozgott. Számuk legutóbb december közepén volt száz alatt.

Az aktív fertőzöttek száma pénteken 143 379 volt, 3400-zal több, mint egy hete,

s ez a szám a járvány kezdete óta nem volt még ilyen magas.    Továbbra is rendkívül leterheltek a cseh kórházak. Pénteken 7266 személyt kezeltek a kórházakban, közülük több mint 1500 állapotát súlyosnak minősítették az orvosok.

A kórházak Covid-osztályain már csak 180 szabad ágy maradt, ami a teljes kapacitás 15 százaléka. A cseh kormány ezért a szomszédos Németországhoz és Lengyelországhoz fordult segítségért. Jan Blatny egészségügyi miniszter pénteken a parlamentben azt mondta, hogy szakértői becslések szerint várható, hogy márciusa elején a napi új fertőzések átlaga meghaladja majd a húszezret is. 

Brutális korlátozások jönnek a cseheknél 

Az Andrej Babis vezette kisebbségi kormány március 28-ig új szükségállapotot hirdetett ki, amelynek keretében hétfőtől az eddigi legszigorúbb járványügyi és közéleti korlátozások lépnek életbe. A csehek hétfőtől kezdődően

három hétig nem hagyhatják el lakhelyüket,

más településekre csak munkavégzés vagy egészségügyi kezelés érdekében lehetséges az utazás, teljes mértékben szünetelni fog az óvodák és az iskolák működése (eddig is csak az elsősök és a másodikosok járnak iskolába) és bezárják a még nyitva tartó üzletek egy részét is. A vendéglők továbbra is csak elvitelre főzhetnek ételt. 

Az iparvállalatok működését nem fogják korlátozni, de minden munkahelyen kötelező lesz a legalább FFP2-es kategóriájú szájmaszk viselése. Minden munkahely saját maga fogja tesztelni alkalmazottait, az állam havi négy tesztet fizet a cégeknek - egy tesztre és alkalmazottra 60 koronát. 

Új elem, hogy

tilos más családok meglátogatása és az éjjeli kutyasétáltatáskor is legfeljebb 500 méterre lehet eltávolodni a lakhelytől.

A lakott helyeken most már mindenütt kötelező az FFP2-es kategóriájú légzésvédők viselése. A szigorú szabályokat, amelyek fogadtatása nem volt egyértelműen pozitív, a rendőrség szúrópróbaszerűen fogja ellenőrizni, a magánszemélyek büntetése elérheti a 30 ezer koronát is (mintegy 415 ezer forint). 

A koronavírusjárvány terjedési rátája szombaton 1,22-re emelkedett. Folytatódik az oltási kampány is. Szombatig mintegy 650 ezer embert oltottak be, közülük 240 ezren már a második adagot is megkapták. A csehek egyelőre kizárólag az Európai Unióban jóváhagyott vakcinákat használják a lakosság immunizálására.

(MTI)

(Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek)

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tömeges tesztelés - tömeges fertőzés.

Csillagom, ezek LASSÍTANAK.
Érted ezt?
Lassan írom, hogy értsd: Las-sí-ta-nak.
Több korlátozás= lassuló járvány, jobban zuhanó gazdaság
Kevesebb korlátozás= gyorsuló járvány, kevésbé zuhanó gazdaság.
Az épp aktuális mutánshoz mérten kell belőni azt a szintet, ami elég ahhoz, hogy ne dőljön be az egészségügy.
Ugyanis a kórházi ágyak száma felülről erősen korlátos (tudod, a kórházi ágyat többek között az is megkülönbözteti az otthoni ágyadtól, hogy áll mellette eü személyzet is), Nálunk úgy tudom 20ezer kovidos beteg helyezhető el. Most 5482-nél tartunk, ez 4 napja még 4353 volt, ha továbbra is így emelkedik, 60 nap és game over...és akkor lineáris emelkedéssel számolunk.

félelemkeltés...rettegés....ezek az új kedvenc szavaitok.
Szólj a szlovákoknak, hogy ne rettegjenek

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés