Rögtön a sugárzás megkezdése után lekapcsoltak egy ukrán tévécsatornát

2021. február 26. 22:06
Leválasztották a műholdas műsorszolgáltatásról és a kábelhálózatokról is leválasztani akarják az Ukrajnában betiltott 112 Ukrajina, NewsOne és ZIK ellenzéki televíziós csatornák újságírói által létrehozott Persij Nezalezsnij ukrajnai televíziós csatornát.

Erről maguk az újságírók számoltak be, akik szerint a csatornát az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBOU) döntése nélkül kapcsolták le a műholdról. A csatorna jelenleg az interneten folytatja a sugárzást. Munkatársai szerint a csatornát a hatóságok és a rendfenntartó erők nyomására kapcsolták le, ezért a nemzetközi közösséghez fordultak védelemért a hatóságok „önkényével” szemben.

A távközlési és kábelszolgáltatók, valamint a műholdas szolgáltatók kérést kaptak az ukrán biztonsági szolgálattól, hogy semmiféle szolgáltatást ne nyújtsanak a televíziós csatornának, dacára az érvényben lévő szerződéseknek és megállapodásoknak. A kormány így gyakorol nyomást az összes partnerünkre” – áll a 112 Ukrajina honlapján megjelentetett közleményben.

Olekszij Danyilov, az RNBOU titkára egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Persij Nezalezsnijjel szemben szankciókat alkalmazhatnak, csakúgy, mint a 112 Ukrajinával, a NewsOne-nal és a ZIK-kel szemben az ukrán törvények megsértése esetén. Ez vonatkozik bármilyen televíziós csatornára, amely megsérti a jogszabályokat – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február 2-án hatályba léptette az RNBOU döntését a Viktor Medvedcsuk Moszkva-barát oligarchához köthető három televízió és a tulajdonosuk, a Medvedcsukkal ugyanazon parlamenti frakcióban, az Ellenzéki Platform - Életért képviselőcsoportjában lévő Tarasz Kozak elleni szankciókról, ennek nyomán beszüntették a 112 Ukrajina, a NewsOne és a ZIK működését. Az államfő szerint az Oroszországból finanszírozott csatornák információs háborút folytattak Ukrajnával szemben. Ugyancsak február 2-án mindhárom csatorna sugárzása megszűnt, működésüket a YouTube-on folytatták.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Victor de Schwanberg / AFP

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ukrajna eljutott arra a pontra, amikor államisága és területi
integritása-egysége már kétségbe vonható. Ukrajna már csak egy
elméleti pályán mozgó azonosítatlan objektum.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés