Az Európai Unió megbukott a vakcinabeszerzési vizsgán

2021. február 26. 12:29
A nemzetközi sajtó szerint óriási hibákat követtek el az EU vezetői, különösen Ursula von der Leyen.

Mára egyre nyilvánvalóbb, hogy az Európai Unió elégtelenre vizsgázott a vakcinabeszerzésben, ami a járvány harmadik hullámának kitörésekor nagyon rosszul érinti a tagállamokban élőket. A nemzetközi sajtó is bő terjedelemben foglalkozik azzal, hogy a brüsszeli hivatalnokok milyen hibákat követtek el.

Az arabnews szerint – erről több cikkben is ír – ez a bukás előre jelezhető volt, ha végignézünk az Európai Bizottság elnökének hosszú és szomorú kudarclistáján, vagy a szellemileg nem kimagasló brüsszeli bürokrácián. A portál a véleményét számokkal támasztja alá: február elején az EU a teljes lakosságának még csak két százalékát oltották be koronavírus ellen, míg az Egyesült Királyság már 12 százalékot. S az Egyesült Államok is sokkal jobban áll a tömeges oltások terén. Ezért ma – fogalmaz a portál – Európa lakosait az egység helyett sokkal jobban érdekli az egészségük, az oltóanyaguk és a visszatérés a normális élethez. Ha egy vakcina biztonságos és rendelkezésre áll, az európaiak már nem akarnak várakozni.

Ezt a helyzetet más euroszkeptikusok is ki tudják használni

Ugyancsak a britekkel veti össze az Unió teljesítményét a dán Jyllands Posten. A lap azt írja, az Európai Unió vezetésének katasztrofális teljesítménye különösen Nagy Britannia sikeres vakcinabeszerzésével összehasonlítva sokkoló. Így nem meglepő, hogy az európai fejleményeket nézve a Brexit támogatói megerősítést kaptak: Nagy Britanniának jobb az EU-n kívül.

A lap szerint ezt a helyzetet más euroszkeptikusok is ki tudják használni. A cikk szerzője úgy fogalmaz, „Európa nem létezik Európai Unió nélkül, de

ha a jelenlegi káosz folytatódik, európaiak millió előbb fejlesztik ki magukban az immunitást az Unió ellen, minthogy megkapják első Covid-oltásukat.”

Az El País Wolfgang Münchaut, az Eurointelligence think-thank nonprofit szervezet vezetőjét idézi, aki úgy véli, nem elég az EU-zászlót lengetni, szükség van az alapszerződés reformjára, túltengenek ugyanis a jogi és intézményi szabályok. Szerinte ne a kifogásokat keressük, hogy nehéz az alapszerződést megváltoztatni, hanem keressünk megoldásokat. Majd úgy fogalmaz, „ne felejtsük, hogy a túltöltött fegyver felrobbanhat”.

Von der Leyen kapja a pofonokat a vakcinabeszerzési zűrzavarban

A Politico már január végén részletesen elemezte, hogy mi lehet az Unió szörnyű lemaradásának hátterében. Azt rója fel a szervezet vezetőinek, hogy előtérbe helyezték az egységes beszerzést a gyorsasággal szemben, ezzel a döntéssel pedig korlátozzák az egyes tagállamokat abban, hogy egyéni megoldásokat találjanak a járvány megfékezésére.

A portál szerint Az EU csak akkor kapcsolt rá a vakcinabeszerzésre, amikor szállingózni kezdtek a hírek, hogy az USA minden elkészült oltóanyagra ráteszi a kezét és monopolizálja a felvásárlást.

Az EU álláspontja, miszerint csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákról kezd tárgyalni, azzal járt, hogy emberek haltak meg.

A Politico szerint Von der Leyen kapja a pofonokat a vakcinabeszerzési zűrzavarban, a Bizottság elnökének hibás döntései meggyengítette a pozícióját a tagállamok vezetői szemében és saját intézménye élén.

A Reuters beszámolt róla, hogy az uniós politikusok egyre nyíltabban beszélnek a témáról. „Ez maga a katasztrófa” – szólalt fel Philippe Leglise-Costa, francia EU nagykövet a január végi csúcstalálkozón. A hírügynökség bizalmas levelezésekhez is hozzájutott uniós hivatalnokoktól, akik közül négyen nyilatkozni is hajlandóak voltak. A tisztviselők elmondták, hogy az EU nevében tárgyaló tisztviselők a mellüket fűtő büszkeségtől egészen a pánikig jutottak el a vakcinabeszerzések miatt. Számos EU-hivatalnok tudomására jutott már decemberben, hogy súlyos késések lesznek a vakcinagyártásban, de a Bizottság ennek ellenére újra és újra az ambiciózus céljait és ígéreteit hangoztatta. Az EU eleinte az sem érdekelte, hogy pontosan milyen nagyságú oltóanyag-szállítmányok hagyják el az Unió területét, csak akkor kezdte ezt ellenőrizni, amikor a saját maga számára megrendelt és szerződésben biztosított szállítmányokat nem kapta meg. De akkor már tehetetlen volt az Unió területéről kikerült több millió oltóanyag nyomon követése vagy visszatartása ügyében.

Von der Leyen: „Alulbecsültük a vakcinabeszerzés feladatát, lassúak voltunk és túl optimisták”

A legnagyobb felelősség Ursula von der Leyen bizottsági elnököt terheli, aki több ízben is elismerte tévedését, hibáját. A Skynews-nak úgy fogalmazott, „belátom, hogy egy ország olyan, mint egy motoros siklócsónak, az EU együtt pedig mint egy tartályhajó. Ha megkötünk egy szerződést, öt munkanapot kell adnunk a tagállamoknak, hogy a szerződést jóváhagyják, 27 tagállam esetén a szerződéskötések tehát tovább tartanak, mintha valaki egyedül köt megállapodásokat.”

Pár nappal később azt mondta, „alulbecsültük a vakcinabeszerzés feladatát, lassúak voltunk és túl optimisták az oltóanyag tömeggyártását illetően.” 

A CBS News-nak is elismerte a vakcinaszállítmányok késlekedése és az oltóanyaghiány miatti felháborodás a beszerzésben elkövetett hibákat.

Ellenzéki politikusok azonban nem elégedettek az ígéretekkel, és további magyarázatot várnak. Az Európai Parlament liberális pártjainak jogalkotói felszólították az illetékes bizottságot az EU vakcinabeszerzési stratégiájának átvilágítására. Manon Aubry, az Európai Baloldal pártelnöke kezdeményezte az Európai Bizottság számonkérését és erre külön bizottság felállítását indítványozta. Az Európai Parlament több csoportja nyomozást sürget a Bizottság beszerzési eljárás kivizsgálására, de az EP politikai csoportjának többsége támogatásáról biztosította a Bizottság elnökének egységes stratégiáját. Azonban a jogalkotók abban egyetértenek, hogy az oltóanyagok késése kiváltotta a tagállamok lakosságának bizalmatlanságát.

A The Times a nagy brüsszeli kontármunkáról ír,

a BBC pedig felteszi a kérdést, hogy cserben hagyta az Európai Bizottság az uniós szavazókat az „egy mindenkiért, mindenki egyért” stratégiájával a vakcinák beszerzésekor? Netán a tagállamok már régen megbánták, hogy nem egyénileg tettek lépéseket az ügyben?

(Mandiner)

Fotó: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyilatkozik a bizottság brüsszeli székházában 2020. november 16-án. MTI/EPA/AFP pool/Kenzo Tribouillard)

 

 

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy tűnik, hogy ha túlélésről van szó, akkor az államok csak magukra számíthatnak, viszont az EU bürokrácia valamiért mindent túlél, még ezt is. Egy rakás szerencsétlenség az egész, felül kéne vizsgálni a teljes alapszerződést. Elég csak arra gondolni, hogy ha a belépés előtt a bécsi cukrászdanyitás baromsága helyett az EU mai agymenéseit írták volna a plakátokra, akkor a népszavazáson elbukott volna a csatlakozás.

Ezért felesleges volt újraregisztrálni.
X

Orbán és mások jelöltje is volt. De lehet, hogy Weber és Timmermans kihasználva a járványt most próbálnának törleszteni. Pedig nincs miért. Az EU maga egy béna szervezet, bárki is az EB vezetője. Amíg mennek az elvont, kiforgatott dumák jogállamról, demokráciától, genderről, LMBTQ-ról addig nincs probléma. De ha beköszönt a valóság, mint most a járvány, akkor lebénul az egész. Kiderül, hogy szart sem ér.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés