Mit szerveznek a háttérben Horn Gáborék ?

2021. február 26. 7:00
Momentumos és párbeszédes kötődés, uniós támogatás liberális szavazók mozgósítására, SZDSZ-es örökség – itt a balliberális oldal egyik háttérintézménye, a Republikon Intézet. Vezetője, Horn Gábor nemrég Bige László nagyvállalkozónál járhatott.

Egyelőre nem reagál kérdéseinkre Horn Gábor, a Republikon Intézet elnöke, akiről a napokban megírtuk, az egyik leggazdagabb magyarnál, az Orbán-kormányt rendszeresen bíráló milliárdosnál, jelenleg büntetőeljárás alatt lévő Bige Lászlónál járt látogatóban.

A Republikon Intézet vezetőjét többek közt arról kérdeztük, amennyiben valóban Bigét látogatta meg, miről egyeztettek, valamint összefüggésben volt-e a találkozó a 2022-es parlamenti választással? A választ egyelőre nem tudni, azt viszont igen, kicsoda az egykori SZDSZ-es Horn Gábor, és azt is, milyen intézményt vezet. Bemutatjuk a balliberális háttérintézményt, a Republikon Intézetet!

Liberális háttérintézmény, SZDSZ-es és momentumos kötődéssel

Mi is a Republikon Intézet, s mi a szerepe az ellenzéki politikacsinálásban? A szervezet ellenzéki kötődésének jellemzéséhez először is itt van pár adalék vezetőik életrajzaiból:

Az intézet elnöke, Horn Gábor a rendszerváltástól a párt megszűnéséig az SZDSZ tagja, 1994-től 2010-ig a párt országgyűlési képviselője, 2002–2009 között kampányfőnöke volt. Az egykori politikus

2002-től 2008-ig, a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormányokban koalíciós egyeztetésért felelős államtitkárként dolgozott.

2010-ben, 55 évesen kedvezményes képviselői nyugdíjba vonult (a lehetőséget még a második Gyurcsány-kormány vezette be), emellett a Republikon vezetője lett.

Az intézet korábbi stratégiai igazgatója, a Republikon egyik alapítója Tóth Csaba politológus és szociológus, az ELTE korábbi oktatója szintén kötődött az SZDSZ-hez, hiszen tanácsadóként részt a 2004-es és 2006-os választási kampányok irányításában.

Az MSZP-SZDSZ-kormányok alatt dolgozott az Oktatási Minisztériumban, a Miniszterelnöki Hivatalban,

majd a Republikon stratégiai igazgatója lett. Pozíciójából 2019-ben távozott, amikor a Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin brüsszeli kabinetfőnöke lett

Honnan jön a pénz?

Kérdés  persze, miből tartanak fenn egy ilyen, nyugdíjas politikusok számára kényelmes pozíciót, feltörekvő elemzők számára ugródeszkát, s még ki tudja mi mindent jelentő intézményt. A parlament honlapján elérhető nyilvános szerződések szerint például nem kevés pénzt, pontosan

22,5 millió forintnyi összeget kapott a Republikon Szabó Tímea és Karácsony Gergely pártjától,

a Párbeszéd frakciójától különböző kutatásokért és „kommunikációs tanácsadásért” csak az elmúlt másfél évben.

De a Rebulikon Intézet vezetője másként is kötődik a Párbeszédhez. A drot.info cikke szerint korábban, Horn Gábor államtitkársága idején épp fordított volt a felállás: a Párbeszéd vezetője, Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester adott neki tanácsokat – szintén nem ingyen. Cége, a Social Report Bt. tíz alkalommal, összesen mintegy 21,5 millió forintos megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól.

Az EU-tól is támogatást kap a Republikon

A liberális háttérintézményt, a Republikon Intézetet egyébként az Európai Unió is komoly összeggel támogatja. Az intézet résztvevője a „Europe for Citizens”, röviden EFC (Európa az állampolgároknak) programnak, amelynek célja a hivatalos megfogalmazás szerint „hozzájárulni ahhoz, hogy az emberek megértsék az EU-t, a történetét és a sokféleségét, és a program célja emellett az állampolgárok demokratikus részvétele uniós szinten”.

A Republikon az EFC-programban 2018 és 2020 között jelenlegi árfolyamon több mint 45 millió forintot kapott az uniótól e célra.

És hogy mit tettek ezért Hornék a program keretében?

Többek között például megszervezték az ellenzéki főpolgármester jelöltek (Kálmán Olga, Karácsony és Horváth Csaba) előválasztási vitáját a 2019-es önkormányzati választások előtt.

Saját megfogalmazásuk szerint a Republikon ezzel is „szeretné elősegíteni a liberális elköteleződésű szavazók tájékozódását, akár mozgósítását. A beszélgetése során arra leszünk kíváncsiak, hogy milyen lehetőségei vannak a liberális szavazóknak, illetve hogy a jelöltek programjában mennyire van jelen, és hogyan érvényesül a liberális nézőpont”. 

A Republikon értelmezése szerint tehát

a „liberális elköteleződésű szavazók tájékozódása, akár mozgósítása” olyan tevékenység, amely segít megérteni az EU-t,

 valamint segíti az állampolgárok demokratikus részvételét, és ezért uniós közpénzt érdemelnek.

Borítókép: MTI/Mohai Balázs

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A saját, EU-tól kapott pénzről hallgatnak... Viszont, nincs az a pénz, ami a vérszegény, gyatra, súlyosan hibás liberális nézeteket nálunk sikerre vinné.

Es ha az emberek nem ertik meg az EU-t, akkor a republikonosok a fejekbe verik, tessen mondani?

Olyan törvénymódosítás kell, amely pofonegyszerű infót tartalmaz.
1. Minden írás, legyen az a műfaj bármelyike, amennyiben állításokat/sejtetéseket/sugalmazásokat tesz, kötelezően az első sora az kell legyen:
Forrás: ... Intézet, Kutató ecetera, itt, ezután természetesen tartalmaznia kell a hivatkozott forrás pénzügyi hátterére, még akkor is, ha G. Soros havi 1 eurocenttel támogatja.
2. Amennyiben a médiatermék ezt elmulasztja, nem él a fogyasztó felvilágosításával, akkor automatikusan a ködösításben, félrevezetésben, félinfók terjesztését tekinti feladatának, viszont akkor ezt, szintén az írás elején kell a szövegkörnyezettől elütő, figyelemfelhívó betűtípussal közölni, pl. így:
Forrás: Az alábbi írás forrásait nem fedjük fel.
Amennyiben a második variációt választja a média, akkor a címlapon, a fejléc mellett jól olvashatóan közölni kell: az aktuális számban megjelent cikkek-írások számát, abból mennyi az 1., és mennyi a 2. teljesítés.

A forrás pénzügyi háttere:
MINDEN ESETBEN A PÉNZ ELINDULÁSI ELSŐ ÁLLOMÁSA.
Tehát, hiába megy keresztól a Soros-dollár ilyen, meg olyan alapítványokon, vagy bármilyen off-shoros rejtekhelyen keresztül: az első állomás neve a döntő!

Ja, és a valódi sajtótörvényt erre kell építeni, amit felvázoltam:
ebben a formációban a vörös maffia mikutyánkkölyke ügyész, bíró is csak egyet tehet: egzakt tények alapján: az újság bűncselekményt követett-e el, vagy nem.
Nincs olyan, hogy véleményvót.
Illetve van, de ennek is tartalmaznia kell:
1. Forrás: ez egy vélemény innen és innen, amelynek megállapításait innen x, y, z intézet ebből és ebből a felméréséből vettem, amely Soros-NGO-finanszírozással "dolgozik", vagy
2. Forrás: nincs, az írást nem tudom kutatási eredménnyel alátámasztani .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés