Brüsszelben még az időseket sem tudják beoltani

2021. február 24. 19:49
Az oltóanyagok szállításának késlekedése miatt jelentősen halasztódik, március eleje helyett várhatóan leghamarabb csak a jövő hónap végén kezdik meg a 65 évesnél idősebbek beoltását Belgiumban, pedig a koronavírussal újonnan megfertőzöttek száma ismét emelkedik az országban – közölte a The Brussels Times című, angol nyelvű belga hírportál szerdán.

A hírportál információi szerint úgy az amerikai Moderna, mint a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó vállalat csak késéssel tudja szállítani az oltóanyagok február végére ígért adagjait Belgium számára. A szállítási kapacitás csökkenése miatt a 65 évesnél idősebbek mellett a fiatalabb korosztályok beoltása is késedelmet szenved – közölték.    

Az illetékes belga minisztérium megerősített információira hivatkozva a portál arról is beszámolt, hogy a koronavírus-fertőzés mutatóinak újbóli emelkedése ellenére március 1-jén kinyithatnak a fizikai érintkezéssel járó munkát végző vállalkozások Belgiumban. A döntés a kozmetikusokat, a manikűr-, a tetováló- és a masszázsszalonokat érinti. A fodrászatok több mint három hónapos zárva tartás után február 13-án már kinyithattak.

A koronavírus-járvány visszaszorítását célzó intézkedések felülvizsgálatáért felelős kormányközi munkacsoport péntekre tervezett ülését követően más enyhítő intézkedés bejelentése nem várható – tették hozzá. A The Brussels Times közölte azt is, hogy

az Európai Bizottság tíz napot adott Belgiumnak, hogy további magyarázatokkal szolgáljon a nem alapvető ki-, illetve beutazásokra vonatkozó, januárban bevezetett tilalomról.

Az uniós végrehajtó testület úgy ítélte meg, hogy kevésbé szigorú intézkedések is elégségesek lettek volna a közegészség védelmére kitűzött célok eléréséhez. Belgium a nem alapvetően szükséges utazásokra vonatkozó ki- és beutazást korlátozó, eredetileg március elsejéig szóló korlátozó intézkedéseket nemrégiben egy hónappal meghosszabbította.    

A belga közegészségügyi intézet szerdai tájékoztatása szerint újra növekszik a koronavírussal újonnan megfertőzöttek száma,

a járvánnyal összefüggő napi elhalálozásoké azonban csökkent az országban. Belgiumban egyhetes viszonylatban átlagosan napi 34 ember vesztette életét a fertőzés következtében, ami 11,2 százalékos csökkenést jelent egy hét alatt. A járvány megjelenése óta 21 956-an haltak meg koronavírus-fertőzésben az országban. Az újonnan fertőzöttek száma növekedést mutat, az elmúlt hétnapos időszakban naponta átlagosan 2170,7 új esetet jegyeztek fel a hatóságok. Ez 19 százalékos növekedést jelent egy hét alatt. A kórházi felvételek száma szintén növekszik.

Február 17. és 23. között 867 beteg került kórházba, naponta átlagosan 123, ami 4,7 százalékos növekedést jelent.

Jelenleg 1707 kórházi ágyat foglalnak el a koronavírussal megfertőződött betegek, közülük 355 fekszik intenzív osztályon (+2 százalék), 176-nál lélegeztetőgépet is alkalmazni kell. A beszámoló szerint a koronavírus elleni oltóanyag első adagját ez idáig 428 729-en, a második dózist 280 839-en kapták meg az országban. A járvány megjelenése óta 757 696-an fertőződtek meg az új típusú koronavírussal Belgiumban.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A magyar ellenzék szerint elegendő az oltóanyag és az unió remekül kezeli a vakcinabeszerzest

A bizottság saját csapdájában vergődik.
Ha rendel kínait, vagy oroszt, azzal elismeri, hogy nem megfelelő szerződéseket kötött a nyugati gyártókkal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés