Törökország katonai veszélyeztetéssel vádolja a görög haderőt

2021. február 23. 22:20
A török védelmi miniszter szerint egy görög vadászgép túl közel repült egy török hajóhoz.

Törökország azzal vádolja a görög hadsereget, hogy veszélyeztette az egyik hajóját az Égei-tengeren. A török védelmi miniszter szerint négy görög F-16-os vadászgép túl közel repült az egyik úszólétesítményükhöz, amely éppen „technikai és tudományos kutatást” végzett nemzetközi vizeken. Az incidensre a görög Limnosz sziget mellett került sor.

Görögország tagad

Hulusi Akar török védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy

Törökország az akcióra „megfelelő választ” fog adni.

Hozzátette: „az efféle zaklatások nem elfogadhatók és nem szolgálják a jószomszédi viszonyt”.  

A görög védelmi minisztérium közleményben cáfolta, hogy bármiféle „zaklatásra” sor került volna. Mint nyilatkozták, semmilyen görög vadászgép nem közelítette meg a szóban forgó úszólétesítményt. A görög légierő  ugyan valóban hadgyakorlatot végzett kedden az Égei-tengeren, de a minisztérium közlése szerint az messze volt attól a területtől, ahol a török hajó tevékenykedett.

A földgáz-vita állhat a háttérben

A két égei-tengeri ország nemrég ült újra tárgyalóasztalhoz, hogy megvitassák a Földközi-tenger keleti részén található földgázlelőhelyek feletti jogokat. Ez egy régóta elhúzódó vitát oldhatna meg a két NATO tagország között.

Ennek ellenére Törökország az EU korábbi figyelmeztetéseit figyelmen kívül hagyva több földgázfelderítő missziót folytatott görög vizeken, ami diplomáciai válságot okozott a két ország között. A jelenlegi ügyben szereplő hajót március 2-án indította útjának a török fél, állítása szerint azért, hogy hidrográfiai méréseket végezzen. Görögország szerint azonban ez az akció valójában kizárólag provokáció.  

Címlapkép: Hulusi Akar, török védelmi miniszter. Kép forrása: AFP, Arif Akdogan

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés