Egy hónapja tartanak a tömegtüntetések Görögországban

2021. február 23. 14:46
A koronavírus-járvány nyomán bevezetett gyülekezési korlátozások ellenére ismét tüntettek Szalonikiben kedden az egyetemi rendőrség létrehozására vonatkozó törvény ellen, a város bírósági épülete előtt mintegy ötezer, jórészt egyetemistákból álló tömeg gyűlt össze.

A demonstrálók egyebek között 31 társukat támogatandó vonultak utcára ismét, őket hétfőn, egy hasonló tüntetésen vettek őrizetbe. Akkor a tiltakozók egy időre elfoglalták az egyetem épületét, és összecsaptak a kiérkező rendőrökkel is. A görög parlament február 11-én fogadta el azt a vitatott szabályozást, amelynek értelmében különleges rendőri erőt állítanának fel az egyetemi kampuszokon.    

Jóllehet Kiriákosz Micotákisz szerint a törvény segítségével végre véget fognak vetni a görög egyetemi kampuszokon előforduló kihágásoknak, a rendőri erő alkalmazása az egyetemek területén kényes kérdésnek számít a katonai diktatúra nyomán. Görögország egyetemei az 1967-től 1973-ig tartó önkényuralom elleni szervezkedések fontos központjai voltak, a junta bukásában szerepet játszó 1973-as diáklázadás során pedig egy harckocsi áttörte a műszaki egyetem kapuját, megölve több hallgatót.   

A mostani szabályozás ellenzői úgy vélekednek, hogy az állami egyetemek a rendőrség bevonása helyett inkább bővíthetnék a biztonsági személyzetet,

vagy egyéb óvintézkedéseket vezethetnének be. A baloldali és kommunista diákszervezetek szerint a konzervatív görög kormány ilyen módon akarja ellenőrzése alá vonni az egyetemi életet. 

A törvény egyébként korlátozná a tanulmányi idő hosszát is. A jövőben eltanácsolják azokat a hallgatókat, akik túllépik a rendes tanulmányi idő másfélszeresét. Kivételeket a szabályozás abban az esetben enged, ha a diákok bizonyítani tudják, hogy tanulmányaik mellett dolgoznak. A görög sajtó szerint az intézkedés 235 ezer hallgatót érinthet.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA-ANA/Kósztasz Cironisz

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés