Kína: Washingtonnak észszerűbb Kína-politikát kellene folytatnia

2021. február 22. 6:27
A Kínával szembeni előítéletek és a gyanakvás elvetésére, valamint egy ésszerűbb Kína-politika alkalmazására szólította fel az amerikai törvényhozókat Vang Ji kínai külügyminiszter.

Vang felidézte: ötven évvel ezelőtt Henry Kissinger akkori amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó kínai látogatásával évtizedeken át tartó szünet után

megtört a jég a két ország közötti viszonyban.

Hangsúlyozta: ötven évvel később ismét arra van szükség, hogy a két ország ésszerű, és helyes döntést hozzon. A kínai külügyi tárca vezetője szerint ugyanis az elmúlt években Washington lényegében minden szinten megszakította a kétoldalú párbeszédet. Kiemelte mindazonáltal:

Kína készen áll őszinte kommunikációt folytatni az Egyesült Államokkal.

Vang reményét fejezte ki, hogy az amerikai fél a lehető leghamarabb kiigazítja Kína-politikáját, eltörli a kínai termékekre kivetett büntetővámokat, visszavonja a kínai vállalatokat érintő, egyoldalú szankciókat, és felhagy Kína technológiai fejlődésének elnyomásával. A kínai külügyminiszter ezeket a lépéseket a kínai-amerikai együttműködés szükséges feltételeinek nevezte. Vang továbbá felszólította Washingtont, hogy tartsa tiszteletben Kína legfontosabb érdekeit, ne avatkozzon bele az ország belügyeibe, és ne játsszon össze a Tajvan függetlenségét pártoló szeparatista csoportokkal.

A két félnek világos határvonalakat kell szabnia

A fórumon szintén felszólaló Cuj Tien-kaj, Kína Washingtonban állomásozó nagykövete elmondta: a két félnek világos határvonalakat kell szabnia olyan érzékeny kérdéseket illetően, mint Tajvan, Hszincsiang és Tibet ügye. Az amerikai-kínai kapcsolatokban az utóbbi években komoly feszültségek alakultak ki egyebek mellett a kereskedelmet, az emberi jogokat, Hongkongot, Tajvant, illetve Kína dél-kínai-tengeri területi követeléseit illetően. Egyes megfigyelők szerint azonban a

Joe Biden amerikai elnök vezette amerikai kormányzat nem fog jelentős változtatásokat végrehajtani

Washington Kína-politikájában.

(MTI)

Címlapképen: Kínai zászlókat tartanak a hongkongi kormányt támogató tüntetők. Fotó: MTI/AP/Vincent Yu

 

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

meg ugy altalaban eszszerubb politikat

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés