Antonio Guterres: A modern világban nincs helye puccsoknak

2021. február 22. 11:37
Az erőszak azonnali beszüntetésére és a bebörtönzöttek szabadon bocsátására szólította fel hétfőn az ENSZ-főtitkár a mianmari juntát.

António Guterres a világszervezet genfi székhelyén elmondott beszédében egyúttal arra is felszólította a délkelet-ázsiai ország hadseregét, tartsa tiszteletben a novemberi választások eredményét. A főtitkár leszögezte: a hatósági erőszak, a törvénytelen letartóztatások és a civil társadalom ellen elkövetett merénylet súlyosan aláássa a demokráciát Mianmarban.    

„A modern világban már nincs helye puccsoknak” – jelentette ki.    

Kitért az ország kisebbségei ellen elkövetett jogsértésekre is, példaként említve a rohingja népcsoportot, amely ellen az ENSZ szerint etnikai tisztogatást követtek el. A délkelet-ázsiai országban november 8-án tartottak választásokat, amelyen Aung Szan Szú Kjí, Mianmar de facto vezetője pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) 396 helyet szerzett meg a 476 fős parlamentben, a hadsereg támogatását élvező Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja (USDP) mindössze 33 mandátumot kapott.

Az országot 1962-től 2011-ig vezető katonaság az eredmények felülvizsgálatát követelte szabálytalanságokra hivatkozva, majd

február 1-én erőszakkal átvette a hatalmat, és őrizetbe vett több politikai vezetőt, köztük Aung Szan Szú Kjít és az államfőt is.

A puccs nyomán országszerte tüntetések robbantak ki, amelyeket a junta mindezidáig nem tudott elfojtani. A rendőrök szombaton éles lőszerrel lőttek a tüntetőkre Mandalajban, két tiltakozó meghalt. A hadsereg mostanáig nem reagált a nemzetközi tiltakozásokra, helyszíni beszámolók szerint az országban folytatódnak az előállítások, több alkalommal pedig szinte teljesen szünetelt az internetszolgáltatás is.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Világgazdasági Fórum/Pascal Bitz

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés