A vakcinák miatt nekiment WHO a gazdag országoknak

2021. február 22. 18:29
Azzal vádolta meg hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a gazdag országokat, hogy közvetlenül a gyártókhoz fordulva ellehetetlenítik vakcinák méltányos elosztását.

„Még ha van is pénzünk, nem tudunk a pénzből vakcinát vásárolni, maga a pénz nem elég” – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz Frank-Walter Steinmeier német elnökkel közösen tartott videós sajtótájékoztatóján.  A német elnök Tedrosszal folytatott tárgyalásán 1,5 milliárd eurós hozzájárulást ajánlott fel az ENSZ szakosított egészségügyi szervezete által kezdeményezett COVAX programhoz.

„Egyes gazdag országok megkörnyékezik a gyártókat, hogy biztosítsanak további vakcinaszállítmányokat, aminek hatása van a COVAX szerződéseire, és emiatt csökkent a COVAX részére szállított mennyiség” – hangsúlyozta Tedrosz. A főigazgató fontosnak mondta, hogy a védőoltáshoz jutás kérdését globális megközelítéssel kezeljék.

Ha a vírust nem győzzük le mindenütt, nem tudjuk globálisan legyőzni. Menedéket talál, és visszaüt”

– mondta. Az immunizálásból kihagyott országok „új variánsok melegágyai is lehetnek” – figyelmeztetett.

Steinmeier egyetértett vele abban, hogy a pénz önmagában nem megoldás, a védőoltás még mindig „hiánycikk”. Arról is beszélt azonban, hogy „a kormányoknak elsősorban és mindenekelőtt a lakosságuk irányában van elkötelezettségük”. Arra a kérdésre a német elnök nem válaszolt, hány adag oltóanyagot ajánl fel Németország, de leszögezte, hogy a vakcinák elosztása közös érdek. „Ez nem mindig könnyű, de ez az emberiség érdeke” – mondta Steinmeier, hozzátéve, hogy a vakcinák, a tesztek és a gyógyszer megosztása a világjárvány idején „a globális szolidaritás” próbaköve.

Emmanuel Macron francia államfő a napokban szólította fel a gazdag országokat, hogy minél előbb ajánlják fel a vakcinakészletük 4-5 százalékát. A COVAX pénzügyi támogatásával 92 kis és közepes jövedelmű országot terveznek védőoltással ellátni. A vakcinahiány miatt a fejlődő világnak szánt szállítmányok várhatóan nem indulnak el február vége előtt, sok gazdag országban pedig már 2020 végén elkezdték az oltási kampányt.

(MTI)

Nyitókép: Robert Michael / dpa-Zentralbild / AFP

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés