A hazánkba irányuló olajvezetékért csatázik az ukrán kormány és ellenzéke

2021. február 21. 12:00
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasítást adott egy olyan kőolajvezeték újraállamosításának megoldására, amely a terrorizmusért szankcióval sújtott Viktor Medvedcsuk Moszkva-barát oligarchához köthető, és Magyarországra szállít dízelüzemanyagot.

A „Vlagyimir Putyin komájaként” emlegetett Medvedcsuk – aki jelenleg az Ellenzéki Platform – Életért ellenzéki parlamenti párt egyik vezető politikusa –, és felesége, Okszana Marcsenko ellen pénteki ülésén rendelt el szankciót az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) terrorizmus finanszírozása miatt. A szankciós listára velük együtt 8 magán- és 19 jogi személyt tettek fel.    

Ugyancsak az aznapi ülésén hozott az RNBO határozatot arról, hogy sürgős intézkedéseket kell tenni az ukrán állam tulajdonjogának helyreállítására

a „Szamara – Nyugati irányú” elnevezésű olajvezeték Ukrajna területén keresztül haladó 1433 kilométernyi, teljes hosszúsága fölött.

Az RNBO által hozott pénteki határozatokat Zelenszkij szombat este kiadott rendeletével jóváhagyta, és a dokumentumot közzétették az elnök hivatalos honlapján. Az RNBO határozata alapján aláírt elnöki rendeletben egyúttal Zelenszkij utasította a hatóságokat, hogy vizsgálják ki, milyen körülmények között került az említett csővezeték magánkézbe.    

Az UNIAN ukrán hírügynökség kifejtette, hogy az olajvezeték java részének, több mint

1100 kilométer hosszú szakaszának üzemeltetője a PrikarpatZahidtransz nevű vállalat, amely Medvedcsukhoz köthető.

A vezeték áthalad Zsitomir, Rivne, Ternopil, Lviv és Kárpátalja megyéken Magyarország irányába. Orosz olajfinomítók által előállított dízelüzemanyag szállítására hozták létre, tervezett kapacitása évi 3,5 millió tonna. 2016 márciusában az említett vállalat részvényeit a svájci International Trading Partners AG vásárolta meg. Azt megelőzően pedig az olajvezeték az orosz Transznyeft része volt a Transznyeftyeprodukt vállalat tulajdonaként.

(MTI)

Fotó: MTI/ITAR-TASZSZ/Alekszandr Gorgyevics

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Át kéne állni az északi és déli, Ukrajnát elkerülő vezetékeken történő szállításra. Megtörténhet, hogy amerikai utasításra blokkolják, vagy csökkentik a Magyarországra történő energiahordozó szállítást. Ki kell őket iktatni ebből.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés