Tarlós István Karácsony magyarázkodásáról: Ez már kórlélektani eset!

2021. február 19. 17:09
A korábbi főpolgármester szerint „az elemi iskolás matematikai tudás teljes hiányáról tanúskodik” a baloldali városvezető magyarázkodása.

Keddi cikkünkben arról írtunk, hogy már a Lánchíd-felújítás kivitelezését végző A-Híd Zrt. igazgatója is cáfolja Karácsony Gergely újra meg újra megismételt állítását, miszerint a felújítás olcsóbb lesz, mintha az előző városvezetés bonyolította volna le.

A főpolgármester még egy decemberi Facebook-bejegyzésben saját maga magyarázkodott a megnövekedett költségek miatt. Közösségi oldalán többszörös csúsztatásokkal úgy próbálta beállítani, mintha az általuk kiírt közbeszerzés nyertese tette volna a jobb ajánlatot. Karácsony ugyanis a Tarlósék pályázatában szereplő 35,2 milliárdos árral próbálta összehasonlítani az általuk szerzett ajánlatot, mintha a Karácsonyék közbeszerezésére érkezett árajánlatnak is része lett volna a Széchényi téren található aluljáró felújításának 13,5 milliárd forintos költsége is.

A valóság ezzel szemben az, hogy Karácsonyék 26,7 milliárdos költségű terveiben nem szerepel a villamos-aluljáró felújítása, tehát ha csak a híd felújításának árait hasonlítjuk össze,

Tarlósék alatt a pluszköltségekkel együtt is 5 milliárd forinttal olcsóbban valósulhatott volna meg a Lánchíd felújítása.

Közvetve ezt támasztotta alá Sal Lászlónak, a tenderen nyertes A-Híd Zrt. vezérigazgatójának interjúja, amelyben arról beszélt, hogy a Lánchíd műszaki állapotának romlása, az építőipari infláció, továbbá az euró árfolyamváltozása miatt kerül ötmilliárddal többe a híd felújítása.

A vezérigazgató kifejtette: a 2019-ben és a 2020-ban kiírt közbeszerzésen is ők adták a legjobb ajánlatot. A kivitelezésre végül nettó 18,8 milliárdért szerződtek, amihez hozzáadódik még a jogszabályok által előírt műszaki ellenőr, a hatósági és szakértői díjak, a független labor költsége, valamint a kötelező tíz százalékos tartalékkeret.

Az A-híd vezetője azt is elmagyarázta, miért lett a végösszeg ötmilliárddal magasabb, mint a korábbi legolcsóbb ajánlat.

Az okok között szerepel, hogy a két kiírás közti időszakban a Lánchíd műszaki állapota tovább romlott, ezért a cégnek több acélszerkezetet és erősebb korrózióvédelmet kell alkalmaznia.

Ezen interjú után két nappal Karácsony bement az ATV stúdiójába, ahol magyarázkodásba bonyolódott. A Pesti Srácok tudósítása szerint beismerte: az eddigi győzelmi kommunikációjuk – miszerint olcsóbban újulhat meg a Lánchíd, mint amire Tarlós István ajánlatot kapott – alaptalan összehasonlítás volt, hiszen az előző városvezetés terveiben a Lánchíd mellett szerepel a Széchenyi tér alatti villamos-közúti aluljáró és a Várhegyi alagút felújítása is. Az általuk megkezdett tenderben azonban ezek nincsenek benne.

„Azt tudjuk mondani, hogy a Lánchíd felújítása a Széchenyi tér alatti villamos-közúti aluljáró és a Várhegyi alagút felújítása nélkül 8 milliárddal olcsóbb lesz” – visszakozott korábbi állításától a főpolgármester, miszerint egyenlő tartalmi összehasonlítás esetén is olcsóbban újítják fel a hidat. Mint ismert, ez matematikai képtelenség, hiszen a Karácsonyék által elfogadott tender 26 milliárd forintról szól, míg a Tarlós-féle tenderben a hídtest felújítása bruttó 21 milliárd forintba került volna. A matematikai visszásságok feloldásában végül Rónai Egon sietett Karácsony segítségére, aki mentőkérdésként Karácsony szájába adta, hogy ez végül is egy “hitvita” a felek között.

„Bizonyos szempontból az” – reagált a matematikai kérdést hitvitaként aposztrofáló kérdésre.

A Pesti Srácok ezután kereste meg Tarlós István korábbi főpolgármestert, hogy mit gondol elődje magatartásáról.

„Nem szívesen foglalkozom a jelenlegi főpolgármesterrel, de ilyen ostobasággal még senki nem állt elő! Ez már kórlélektani eset, ami az elemi iskolás matematikai tudás teljes hiányáról is tanúskodik!” – fogalmazott Tarlós István.

Hozzátette: itt nem hitvitáról, hanem műszaki-pénzügyi vitáról van szó, és jelezte, hogy a fővárosnak korábban ennél 10-20-szor nagyobb projekteket kellett elvégeznie, jelentős örökölt adóságállomány mellett. Emlékeztetett továbbá: Karácsonyék szakmailag előkészített projektekkel, valamint 100 milliárd forintnál is több megtakarítással vehették át a városházát, így már csak a város üzemeltetése maradt a feladatuk.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A ballibeknek megfelel... ma is Karácsonyt választanák Tarlóssal szemben. Na ez a kórlélektan...

Karácsony! Erre a kivéreztetésre kéne magyarázatot adni:
https://www.magyarhirlap.hu/be..

Szerintem ezt a kisebb contra nagyobb kérdést nagyon egyszerűen
lehetne szemléltetni:

Karácsony Gergely átutalja nekem azt az összeget, amennyiért
felújítják a Lánchidat én meg átutalom neki azt az összeget, mennyiért
a Tarlós féle vezetés újította volna föl.

Ha minden igaz Karácsony Gergely örömmel el fogja fogadni ezt az
ajánlatot. Remélem kapok érte díszpolgári címet!Nem dilettáns, ez nem dilettantizmus. Ez valami sokkal sötétebb, és veszélyesebb.

Fele?
Lehet hogy ez is karácsony-matematika!

Karácsony, nem dolgozok, tehát vagyok.
Panaszkodik, vádol, ferdít, csúsztat, félrevezet, Facebookozik, - addig sem kell munkát végeznie.
Aki pedig nem végez munkát,
azt nem lehet számon kérni, agymenéseivel eltakarja a felelősségét...
Hajrá progresszív Budapest, hajrá Szabad Budapest, hajrá, Mindenki Budapestje!

Nem veszed észre, hogy pártfogói, irányítói módszeresen elküldik az erdőbe, módszeresen égetik? Ez a szerencsétlen csak egy báb a kezükben, nem hagyják, hogy bármit is fel tudjon mutatni. Számára ez a pozíció a végállomás, és csak végrehajtó lehet. Gyurcsány leszarja Karácsonyt és szurkolóit, ő Klárát akarja miniszterelnök jelöltnek.

Titeket hülyítenek Karácsonnyal, 22:50-nél leírtam, hogyan.

Volna, csak az a volna ott ne lett volna.

Visszajött a leharcolt Gyurcsány gárda és már eltapsoltak 100 milliárdot. Ebből egyedül a sárga csíkok látszanak.

Ebben a hvg-féle mocsokban (tényleg, ahhoz a kommentmezőhöz képest lassan a kuruc mondjuk 2006-2014-es kommentelői is decens úriembernek tűnhetnek...) pl. visszatérően találkozni olyan kommentekkel is, hogy HITLERRE is leszavaznának, csak bukjon a Zorbán... és ezek ki sem rínak a permanens őrjöngésből.

Dehogy kórlélektan, inkább kóklertan.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés