Az A-Híd vezére cáfolta Karácsonyt: drágult a Lánchíd felújítása

2021. február 16. 20:38

A kivitelező cég vezérigazgatója interjúban magyarázza, miért lett ötmilliárddal drágább az, ami a főpolgármester szerint olcsóbb lett.

2021. február 16. 20:38
null

Öt milliárd forinttal drágábban újíthatja fel a Lánchidat a Karácsony Gergely vezette Budapesti Önkormányzat közelmúltban lezárult új közbeszerzési eljárásának nyertese, az A-Híd Zrt., mint amennyiért Tarlós István korábbi főpolgármester idején tette volna – írtuk januári cikkünkben.

Karácsony Gergely egy decemberi Facebook-bejegyzésben magyarázkodott a megnövekedett költségek miatt. Közösségi oldalán többszörös csúsztatásokkal úgy próbálta beállítani, mintha az általuk kiírt közbeszerzés nyertese tette volna a jobb ajánlatot. Karácsony ugyanis a Tarlósék pályázatában szereplő 35,2 milliárdos árral próbálta összehasonlítani az általuk szerzett ajánlatot, mintha a Karácsonyék közbeszerezésére érkezett árajánlatnak is része lett volna a Széchényi téren található aluljáró felújításának 13,5 milliárd forintos költsége is.

A valóság ezzel szemben az, hogy Karácsonyék 26,7 milliárdos költségű terveiben nem szerepel a villamos-aluljáró felújítása, tehát ha csak a híd felújításának árait hasonlítjuk össze,

Tarlósék alatt a pluszköltségekkel együtt is 5 milliárd forinttal olcsóbban valósulhatott volna meg a Lánchíd felújítása. 

A Magyar Építők nevű oldal megkereste a beruházást elnyerő A-Híd Zrt. vezérigazgatóját, Sal Lászlót. Emlékezetes: a cég azután nyerte el a beruházást, hogy a korábbi tender eredménytelenül zárult.

Sal szerint a Lánchíd műszaki állapotának romlása, az építőipari infláció, továbbá az euró árfolyamváltozása miatt kerül ötmilliárddal többe a híd felújítása. A vezérigazgató kifejtette: a 2019-ben és a 2020-ban kiírt közbeszerzésen is ők adták a legjobb ajánlatot. A kivitelezésre végül nettó 18,8 milliárdért szerződtek, amihez hozzáadódik még a jogszabályok által előírt műszaki ellenőr, a hatósági és szakértői díjak, a független labor költsége, valamint a kötelező tíz százalékos tartalékkeret.

Az A-híd vezetője azt is elmagyarázta, miért lett a végösszeg ötmilliárddal magasabb, mint a korábbi legolcsóbb ajánlat.

Az okok között szerepel, hogy a két kiírás közti időszakban a Lánchíd műszaki állapota tovább romlott, ezért a cégnek több acélszerkezetet és erősebb korrózióvédelmet kell alkalmaznia.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szabchen
2021. március 08. 10:07
https://magyarepitok.hu/aktualis/2021/02/kerdesek-a-lanchid-felujitasa-kapcsan
Megtalálta
2021. február 17. 21:35
Ez a Karácsony egy igazi selejt. Azon lehetne vitatkozni, hogy jogos-e az áremelkedés, de ilyen bénán megpróbálni elhazudni, hogy drágább lett, az tipikus Karácsony.
Saksafar
2021. február 17. 13:46
Karácsony neve és a hazudozás kezdenek végleg egybe forrni, pont úgy mint a debil főnöke esetében. Szerencsétlen mama kedvence, hiányzott ez nekünk?
ellenforradalmár
2021. február 17. 12:23
Ha 120 ezer Ft-ba kerül egy TV távszabályzóval, de én csak a távszabályzót veszem meg 5 ezer Ft-ért, akkor 115 ezerrel olcsóbban vettem meg a TV-t?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!