Hátraarc Gyurcsánnyal

2021. február 19. 7:00

Kacsoh Dániel
Mandiner
Az exminiszterelnök korábban azt javasolta, ne forduljunk vissza. Egyetértünk.

„Olyan politikát kell csinálni, amelyben az adócsökkentés, a gazdasági növekedés és a szociális biztonság megőrzése együtt van. Megmutattuk, hogy nem egyszerűen csak pénzt tudunk osztani, hanem képesek vagyunk átalakítani intézményeket, szabályokat a hétköznapi emberek érdekében. Az országnak nem az az érdeke, hogy visszaforduljunk, az országnak az az érdeke, hogy tízmillió ember átélhesse azt az örömöt, hogy előbbre és messzebbre jutunk.”

Egy újrázásra pályázó magyar miniszterelnök mondta mindezt, bizalmat kérve a választóktól. Akkoriban a buli színe a piros volt, 2006 elején járunk. Pár hónappal később ugyanez a politikus így fordította le a kamerába mondott kampányszöveget:

„Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. (…) Amit az azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük. (…) És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit.”

Igen, megint gyurcsányozni fogunk.

A volt miniszterelnök ugyanis a hétvégén tizenhetedik alkalommal is évet értékelt, majd az Országgyűlésben morális felsőbbrendűséget sugározva beleszállt utódjába. És azért is, mert a két idézet „gazdája” most ismét az élre tör: akárhogy szerénykedik, magyaráz, a Fidesz-KDNP-vel szemben felálló, immár közös listát és jelölteket állító politikai tábornak a DK elnöke a meghatározó szereplője. Ő az úr a háznál, ha úgy tetszik. Értékel, irányt szab, diktál.

Persze, tekintve az előzményeket, nem különösebben fontos, amit mond, hiszen tudjuk, az nem ugyanaz, mint amit csinál. Pontosabban: csinálna. Hiszen a választópolgárok bölcsességéből fakadóan immár több mint egy évtizede nincs kormányzati pozícióban az Apró-villa lakója. Viszont mégis csak ő az, akiről tudjuk, hogy mit művelt, amikor bársonyszékből, s nem a partvonalról osztotta az észt. Az ellenzék nagyobb része esetében erről nincsen fogalmunk, csak a szövegelést halljuk, no meg a balos önkormányzatok felől a panaszkodást és a magyarázkodást.

Gyurcsány újabb, kampánybeszédnek is beillő fogadkozásait tehát

érdemes összehasonlítani egykori döntéseivel, kormányzati teljesítményével!

Vegyük mindenekelőtt a következő ígéretet: „Egy jobb országot fogunk teremteni, normalitást, életet, elfogadást, hazafias, európai kormányunk lesz!”

Jó, hát ebből sok minden nem derül ki, ám egy biztos: nem ezt a rózsaszín víziót láttuk megvalósulni 2010 előtt. Hacsak a jobb ország nem elbarikádozott parlamentet, folyamatos rezsi- és adóemelést, összeomló állami intézményeket, morális válságot, növekvő szegénységet, cigánygyilkosságokat és állandó politikai krízist jelent. A teljesség igénye nélkül.

De nézzük a külpolitikai elképzeléseket! „Ami a DK-t illeti, ez a párt egy föderatív Európáért, az Európai Egyesült Államokért küzd” – ismételte meg az exminiszterelnök. Ebből következően ez lenne a következő kormány irányvonala is, ne legyen kétségünk. Miben öltött testet ez az alapvetés annak idején? Elsősorban a multicégek elé terített vörös szőnyegben és a nemzeti érdekérvényesítés visszaszorításában. Brüsszelben imádták, még az őszödi beszéd demokráciadeficites mondatai, vagy az annak nyomán kibontakozó tüntetések és rendőri erőszak sem borította őket. Vagyis:

ha balos kormány lenne, nem lenne több Sargentini-jelentés,

ahogy a Soros-szervezetek is lejjebb csavarnák a hangerőt. Ez borítékolható, így volt ez 2010 előtt is.

„A szabadság fontos része a szeretet szabadsága, el a kezekkel a magánéletünktől, foglalkozzatok a saját családotokkal, a mienkkel majd mi foglalkozunk!” – üzente Gyurcsány a jelenlegi kormánynak, utalva arra, hogy a genderideológia és a melegjogok tekintetében nem lenne szemérmes. De hogyan is volt ez, amikor törvényt alkothatott volna mondjuk a homoszexuálisok házasságának állami elismerése érdekében? Nos, megszületett az egyneműek számára is elérhető regisztrált élettársi kapcsolat intézménye, amelyet a jelenlegi kabinet is érintetlenül hagyott. Vagyis jogilag most nagyjából ugyanaz a helyzet, mint akkor. Ezt is érdemes rögzíteni.

Ám sebaj, Gyurcsány korábban már elismerte, hogy nem a hitelesség szobra. Igaz, ezt szűk körben tette. Zárásként ezért jöjjön még egy idézet, nem a mostani, hanem az őszödi évértékelőből: „Gyerekek. Nem vagyunk tökéletesek. Egyáltalán nem. Nem is leszünk. Nem tudom nektek azt mondani, hogy minden rendben lesz.”

Ehhez csak annyit tennénk hozzá, hogy az „országnak nem az az érdeke, hogy visszaforduljunk”.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyurcsány öszödön azt is mondta:

,,Nem vagyunk tökéletesek. Egyáltalán nem. Nem is leszünk. ,,

Azóta tovább romlott a helyzetük. Ma már úgy lehetne fogalmaznia: Tökéletlenek vagyunk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés