Katonai ápolókkal segítené Ausztria Szlovákiát

2021. február 18. 14:53
Orvosokat és ápolószemélyzetet küldene az osztrák védelmi minisztérium a koronavírussal küzdő Szlovákia számára.

Az osztrák védelmi minisztérium tájékoztatása szerint egyelőre még az igények és a küldendő kontingens nagyságának felmérése zajlik.

Az európai szolidaritás követelménye, hogy gyorsan és bürokráciamentesen segítsünk”

– jelentette ki Sebastian Kurz, hozzátéve: ezért is vett át Ausztria már korábban is intenzívosztályokon kezelt pácienseket Franciaországból, Olaszországból és Montenegróból. „Az osztrák hadsereg (Bundesheer) most személyzettel fogja támogatni Szlovákiát” – hangsúlyozta.

Szlovákia jelenleg a koronavírus-járvány rendkívül erős második hullámával szembesül, s az összlakosságra számított halálos áldozatok számában az első helyre került a világon. A kórházak egyre inkább súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek. Szakértők a szlovák ellátórendszer összeomlásának veszélyére figyelmeztetnek, miközben a vírus korábbinál jóval fertőzőbb, B.1.1.7 jelű brit variánsa adja a fertőzöttek túlnyomó többségét.

Szlovákiában kedden mintegy hétezer új fertőzést mutattak ki a PCR-, illetve antigéntesztekkel elvégzett szűrések. A járvány halálos áldozatainak száma 105-tel 6168-ra emelkedett – derül ki a korona.gov.sk weboldalon közölt hivatalos kimutatásból. A kórházakban kezelt betegek száma meghaladta a 3800-at. A járvány kitörése óta 282 864 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak.

(MTI)

Nyitóképen: Helmut Fohringer / APA / AFP

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés