„Kukoricán térdepelteti” Karácsony Gergely a XVI. kerületet

2021. február 18. 10:00
Hiába fizetett a kerület a főváros helyett tízmilliót az útfelújítás terveiért, Karácsonyék lenullázták a projektet. „Sem ezt, sem más kertvárosi utat nem újít fel 2024-ig a főváros baloldali vezetése” – mondják a plakátkampányba kezdő, felháborodott civilek. 

„Felháborító, hogy Karácsony Gergely és a baloldal 2024-ig kukoricán akarja térdepeltetni a XVI. kerületieket.” „Szörnyű!!!! Mióta Karigeri a főpolgármester azóta csak visszafelé fejlődik fővárosunk!!

Követeljük, hogy haladéktalanul folytassák az utak rendbehozatalát,

aminek a tervezését már a XVI. kerület saját forrásból megcsináltatta!!!Mutassa meg Karácsony Gergely, hogy képes az előző főpolgármester által tervezett útfelújítást befejezni!!!!!”. Ilyen és ehhez hasonló kommentek olvashatók a közösségi oldalon a XVI. kerületi Helyi Hírek azon híre alatt, miszerint helyiek követelik a Magtár utca felújítását.

De kezdjük a történetet a legelején! A kerületben található Magtár utca felújítása több éve húzódik. Ez az útszakasz Budapest peremkerületének, Cinkotának a legutolsó utcája, ennek az útnak a folytatása megy át Csömörre. A szakasz településeket köt össze, naponta nagyságrendileg ezres átmenő forgalmat bonyolít. Mint minden úgynevezett településszintű rávezető útnak, így ennek is a fővárosi önkormányzat a gazdája, vagyis az ő feladatuk lenne karban tartani és felújítani. 

A piros helyzetjelölőnél található a Magtár utca

Ám ez nem történt meg sem most, sem az előző ciklusokban. „Hogy előbb-utóbb a világvárosi fejlődésből itt, Cinkotán is lássanak valamit a kerületiek, korábban úgy döntöttünk, hogy felgyorsítjuk az út felújítását”. Ennek érdekében pedig abban állapodott meg a kerület vezetése a még Tarlós István vezette fővárosi önkormányzattal, hogy a kerület átvállalja a fővárostól az útépítés terveztetését és engedélyeztetését – mondja lapunknak Szász József alpolgármester.

Vagyis a fővárosi önkormányzat helyett a kerület fizette a nem csekély, körülbelül tízmilliós nagyságrendű összeget. „Majd egy kilométeres szakaszról beszélünk, szükség van járdára és járdaszigetekre, vízelvezetésre és lámpákra is, azért volt ilyen drága” – indokolja Szász. Hozzáteszi, ők végrehajtották a vállalást, a kerület saját pénzből megterveztette a felújítást, és a terveket átadta a még Tarlós István vezette fővárosi önkormányzatnak. 

„Hatalmas arculcsapás”

Csakhogy az önkormányzati választást követően, 2019 októberében parkolópályára került az ügy. Azzal pedig, hogy a Fővárosi Közgyűlés az utak kezelésére, fenntartására és felújítására szánt források jelentős megvágása mellett döntött idén, a projektet gyakorlatilag befagyasztották, egészen 2024-ig. Vagyis, hiába végeztette el a kerület saját pénzből az útszakasz terveztetését, „a Karácsony Gergely vezette főváros felrúgta a főváros korábbi vezetéssel kötött megállapodást azzal, hogy kimondta: ebben az önkormányzati ciklusban semmilyen fővárosi útfelújítás nem lesz. Sem fővárosi tulajdonú, sem fővárosi fenntartású utakat nem újítanak fel” – magyarázza Szász József alpolgármester. Mint mondja, „ha jóindulatú vagyok, azt mondom, nincs rá pénze a fővárosi önkormányzatnak, ha rosszindulatú, akkor azt, hogy

politikailag diszkriminálják a fideszes vezetésű kerületet”

Szász „hatalmas arculcsapásnak” nevezi, hogy – átvállalva a fővárosi önkormányzattól – a kerületi polgárok pénzéből megcsinálták az útszakasz terveztetést, most pedig „a Karácsony vezette főváros egyetlen tollvonással áthúzza a megállapodást.”

Felháborodtak a civilek

Hogy a kerületiek szerint „méltánytalan” helyzetre felhívják a figyelmet, összefogtak a helyi civilek, és a Magtár–Budapesti út sarkán lévő táblára elhelyeztek egy óriásplakátot azzal a szöveggel, hogy: „Ezt az utat a főváros baloldali vezetése mégsem újítja fel! Ahogy egyetlen kertvárosi utat sem 2024-ig. Felháborító!”.

„Az a minimum, hogy kimondjuk, kertvárosiakat nem lehet másodrangú budapesti polgárnak tekinteni a fővárosban”

– ezt már R. Törley Mária, a plakátos kezdeményezés főszervezője mondja lapunknak. Mint hozzáteszi, az akcióval az a céljuk, hogy a probléma ne maradjon a szőnyeg alatt, hanem minél többekhez eljusson. Mint fogalmaz, sejti, hogy „politikai alapon történt a döntés, hiszen a 16. kerület azon kevés kerület közé tartozik, ahol jobboldali vezetés van, a képviselőtestületben is ők vannak többségben”.

„Vélhetően így bünteti a főváros a kerületet”

– hangsúlyozza. Kiemeli azt is, nem látták, hogy a kerület képviselőtestületében helyet foglaló baloldalhoz tartozó képviselők bármi lobbitevékenységet folytattak volna az útfelújítás érdekében. „Márpedig őket is a kerületiek választották meg, így az a minimum, hogy aktivizálják magukat a választók érdekében” – emeli ki. 

A hogyan tovább kapcsán Szász azt mondja, hogy minden lehetséges módon próbálnak az útfelújításra pénzt keríteni, a projekt közelíti a milliárdos beruházást, erre pedig jelen pillanatban nincs pénze az önkormányzatnak. Hozzáteszi, hogy tavaly év végén tartott kerületi konzultáció alkalmával arról is kérdezték a helyieket, hogy mi legyen az önkormányzat további stratégiája az utak kapcsán. A válaszadók közel 50 százaléka azt mondta, a fővárosnak kellene ezt a feladatot elvégezni, „hiszen nem diszkriminálhat politikai alapon”. A megkérdezettek 39 százaléka pedig úgy nyilatkozott, hogy az útfelújítást mindenképpen végre kell hajtani, akár kihagyva a fővárost, állami segítséggel. Ilyen irányú kérelmüket egyébként az önkormányzat már eljuttatta a megfelelő kormányzati szervekhez, és azt remélik, hogy kapnak állami támogatást. 
 

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez az útfelújítási ügy abszolút egybevág azzal, ahogyan a speciálisan, szakmai követelmények szerint felújított Damjanich utcai zeneiskolából bolsevik kiképzőközpontot akartak csinálni FreeSZFE fedőnéven. Csak itt már nagyon kilógott a lóláb, mivel mostanra az egész SZFE akció egy érdemi visszhang nélküli bohóckodássá vált. Mert az, hogy külföldi kapcsolatok útján az ügyről semmit nem tudó művészek hagyták lefényképezni az össze filctollazott tenyerüket, nem sok vizet zavart. Az pedig már utólag is hiteltelenítette az egészet, amikor a szintén világhírű Koltay egyből szar ember lett, mert vállalta a kuratórium felkérését.

Van még ilyen hülye kérdésed? A témában fordulj Karácsonyhoz, aki szintén nem akar kigazdálkodni sok rá tartozó költséget.

Nagy hülye ez a Karácsony, ha így előre kijelentette, hogy az ötéves ciklusa alatt semmiképpen nem fogja felújítani azt a utat.
Erre pedig: "A válaszadók közel 50 százaléka azt mondta, a fővárosnak kellene ezt a feladatot elvégezni, „hiszen nem diszkriminálhat politikai alapon”. A megkérdezettek 39 százaléka pedig úgy nyilatkozott, hogy az útfelújítást mindenképpen végre kell hajtani, akár kihagyva a fővárost, állami segítséggel." azt mondom, hogy akkor meg kell csinálni kerületi pénzből, visszatartva a kerületből a főváros által beszedett pénzeket (IPA, és ha van még más is, akkor azokat is)
Megér jó pár bírósági eljárást, hogy miért is szegi meg a fővárosi vezetés a kötelezettségeit, és miért akarja mégis beszedni a pénzeket.

Persze, sok minden lehetett volna Tarlós dolga, hiszen egy ekkora városban mindig van tennivaló. De ti Karácsonyt választottátok, tehát rajta kérjétek számon mindazt, amit a fővárosért folyamatosan tenni kell.

Szerintem is jó a plakát.

Miközben ők vádolják ezzel a kormányoldalt.

Szokásos eljárásrend.

Nem.

A civil a Magyar György és a többi és a többi.

Ezek kézzelfogható újabb bizonyítékok, hogy a baloldal az ígéreteit nem tartja be. 2022-ben meg kell büntetni őket az urnáknál!

"Háromezer milliárd forintot kapott Budapest 2020-ban. Ez a kivéreztetés?"
"Újpestnek csak kettő százalékkal lesz kevesebb bevétele"
2021. február 17. 14:25 WINTERMANTEL ZSOLT
Miközben a COVID-19 a magyar államadósságot 15%-kal növelte meg.
Budapest 13% TÖBBLETET KAPOTT, amit az ország, a vidék nyakába varr, és még ő pofázik, az aljas Karácsony, hogy Orbán lopja a pénzét...

A gyerekednek is (ha van olyan) azt mondod, hogy gazdálkodja ki zsebpénzéből az új cipőjének árát?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés