Eljárást indít a török ügyészség Geert Wilders ellen

2021. február 17. 10:43
Nem először gyűlik meg a baja a törökökkel a holland politikusnak.

Az Euronews értesülései szerint a török ügyészség vizsgálatot indított a Holland Szabadságpárt (PVV) vezetője, Geert Wilders ellen. Az indok: a politikus Twitteren megsértette Recep Tayyip Erdogan török elnököt. Az ankarai hatóságok szerint ugyanis Wilders tweetjei írott és képi inzultusokat is tartalmaztak a Erdogan elnökkel szemben.

A holland politikus még hétfőn tweetelte a következőt: „Erdogan egy iszlámista, aki erkölcsi veszélyt jelent és gyűlöletet és terrorizmust szít Hollandiában”. Emellett közzétett egy olyan karikatúrát is, amelyen Erdogan arca szerepel: félig mint török elnök, félig pedig mint az Iszlám Állam terroristája. Emellett még felszólította Mark Rutte holland miniszterelnököt, hogy utasítsa ki a hollandiai török nagykövetet és követelte, hogy Törökországot zárják ki a NATO-ból.

Ankara reagált

Wilders üzenetei komoly felháborodást keltettek a török törvényhozásban és Erdogan környezetében. Omer Celik, a török kormányzó párt szóvivője fasisztának nevezte Wilderst, továbbá Erdogan személyes szóvivője, Ibrahim Kalin egy olyan karikatúrát osztott meg, amely szellemi fogyatékosként ábrázolja a szóban forgó politikust.

A török elnöki kommunikációért felelős igazgató, Fahrettin Atun az esettel kapcsolatban azt nyilatkozta: „Wilders és a kedves neo-náciainak a száján még soha semmi értelmes nem jött ki. A valódi veszélyt azok a látszólag mérsékelt kormányok jelentik, akik úgy tűnik egyetértenek ezekkel az elvekkel". A török tisztviselő hozzátette:

Törökország és az európai török közösség mindig is védőbástya volt a terrorizmussal és a szélsőségekkel szemben.

Geert Wilders már korábban is ujjat húzott Ankarával. Korábban szintén egy Erdogant terroristaként ábrázoló karikatúrát osztott meg a közösségi médián. Akkor Erdogan büntetőjogi panasszal élt ellene a „sértés” miatt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés