Putyin vs. Zuckerberg: az orosz hatóságok lecsaphatnak a Big Tech vállalatokra

2021. február 17. 20:02
Harmadik, végleges olvasatában is megszavazta szerdán az orosz parlament alsóháza azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében a központi és a regionális választási bizottságok kérhetik a tömegtájékoztatási és távközlési felügyelettől (Roszkomnadzor) a választási törvényt sértő kampányanyagok internetes hozzáférhetőségének letiltását.

Az orosz Központi Választási Bizottság kapta meg a jogot arra, hogy meghatározza a választási kampányanyagok internetes élőállítására és terjesztésére vonatkozó szabályokat. A tervezet értelmében a hírforrás tulajdonosának a figyelmeztetést követő egy napon belül el kell távolítania a kifogásolt anyagokat, ellenkező esetben korlátozni fogják a weboldalaihoz vagy a médium egészéhez való hozzáférést, egyéb szankciók mellett.    

Korábban a törvénytervezet kezdeményezői kifejezték reményüket, hogy az olyan IT-óriások, mint Facebook, Twitter és YouTube a kellő módon reagálnak a változásokra.    

Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön az orosz parlamenti pártok frakcióvezetőivel folytatott tanácskozáson egyebek között leszögezte: Oroszország nem fogja megengedni, hogy külföldről beavatkozzanak a szeptemberben esedékes parlamenti választásokba. Komoly kihívásnak nevezte a felhasználók hozzáférését korlátozó, magukat az Egyesült Államokban is kivételesnek tekintő IT-cégek magatartását.

Meglátása szerint ez az ideológiai vízválasztó most végigvonul az egész világon.    

A Roszkomnadzor sajtószolgálata csütörtökön közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy ha a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (SZER/SZR) továbbra sem tesz eleget annak a követelménynek, hogy anyagain feltüntesse, hogy külföldi ügynöktől származnak, akkor sokszorosára fogja emeli a bírságot és korlátozni fogja a cég hírszolgáltatásához való oroszországi hozzáférés lehetőségét. A hatóság kedden kiadott közleménye szerint a SZER/SZR és a cég vezérigazgatója ellen 195 jegyzőkönyvet vettek fel, amelyek alapján 19,3 millió rubel büntetést szabtak ki. (A rubel jelenleg mintegy négy forintot ér.) A SZER/SZR az eljárást igazságtalannak véli, ezért és az összes ítéletet meg fogja fellebbezni.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Pool/Mandel Gnan

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés