Palkovics: Soha nem látott fejlesztések jönnek a magyar élelmiszeriparban

2021. február 12. 16:35
A minisztérium szerint a magyar mezőgazdaság kimagasló lehetőségekkel rendelkezik, de az élelmiszeripar tartalékai még jórészt kiaknázatlanok.

A kormány szándéka szerint a következő 10 év iparfejlesztési erőfeszítéseiből és ráfordításaiból kiemelkedő mértékben részesül az élelmiszeripar – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken, Pécsen, ahol a szektor előtt álló kihívásokról és lehetőségekről egyeztetett az iparág képviselőivel.

Az Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM) MTI-nek küldött közleményében ismertetik: a magyar mezőgazdaság Európában is kimagasló lehetőségekkel rendelkezik, a hazai élelmiszeriparban rejlő tartalékok azonban még jórészt kiaknázatlanok. A gazdaság újraindítási akciótervben mindeddig példátlan mennyiségű hazai és uniós forrás érkezik a vidékfejlesztésre, amely rendkívüli távlatokat nyit az agráripar és az élelmiszerfejlesztés előtt.

A kormány mintegy 4300 milliárd forintot fordít egyebek mellett a magyar élelmiszeripar korszerűsítésére, az uniós társfinanszírozású beruházások hazai önrészét a lehető legmagasabb szintre, nyolcvan százalékra emeli.    

Palkovics László a közlemény szerint kifejtette: „az élelmiszeripar az egyik legösszetettebb iparág, működése során alkalmaznia kell a biotechnológia, a gépipar, az elektronikai ipar, a logisztika és egy sor más terület eredményeit. Az ágazat teljesítménye a nemzeti önellátási képességeket és így a magyar családok életminőségét alapvetően befolyásoló tényező. Többek között ezért hozta létre a kormány a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet, amely alapját képezi az élelmiszeripari fejlesztéseknek és szakképzésnek. A szektor fenntartható fejlődése és hatékonyságjavítása érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Agrárminisztérium közösen készíti el az élelmiszeripari stratégiát”.

(MTI)

Fotó: MTI/Soós Lajos 

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

25 évre ezt sürgetem. Végre van valaki aki meg is akarja valósítani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés