Ukránok és magyarok együtt tiltakoznak az orosz adók elhallgattatása miatt

2021. február 10. 20:14
Kárpátaljai pártok – köztük a KMKSZ – Zelenszkijhez fordultak három ukrán tévécsatorna megszüntetése miatt.

A kárpátaljai megyei tanács négy frakciója, köztük a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Volodimir Zelenszkij elnökhöz fordult felhívással, követelve a Viktor Medvedcsuk Moszkva-barát oligarchához köthető három televízió és a tulajdonosuk ellen hozott szankció feloldását – hozta nyilvánosságra szerdán a persij.com.ua helyi hírportál.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által a Medvedcsukkal ugyanazon parlamenti frakcióban, az Ellenzéki Platform – Életért képviselőcsoportjában lévő Tarasz Kozak ellen hozott büntetőintézkedést Zelenszkij február 2-án hagyta jóvá, ennek nyomán a tulajdonában lévő 112 Ukrajina, NewsOne és ZIK tévécsatornák működését beszüntették.    

Az ukrán elnökhöz címzett felhívást a KMKSZ képviselőjén kívül az Ellenzéki Platformnak, Andrij Baloha pártjának és a Jövőért elnevezésű pártnak a megyei tanácsbeli frakcióvezetői írták alá.    

A felhívásban leszögezték, hogy a három televízió bezárása precedens nélküli eset a független Ukrajna történelmében, amelynek nyomán ukránok milliói és kárpátaljaiak százezrei maradtak „objektív, kritikus információkhoz” való hozzáférés nélkül.    

Leszögezték, hogy a tévécsatornák ukrán jogi személyek, Tarasz Kozak pedig ukrán állampolgár, ezért rájuk nem terjedhet ki a szankciókról szóló törvény. Zelenszkijt ezért a törvény megsértésével és cenzúrázással vádolták meg, a Kozakra kirótt büntetőintézkedést pedig „politikai üldözésnek és elnyomásnak” minősítették.

(MTI)

Fotó: MTI/Nemes János

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

de ezt mindenki leszarja mert nem klubradio

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés