Mennyire vonzó ma a hagyományos magyar konyha a külföldi vendégek számára? A klasszikus magyar ételekkel lehet országimázst építeni?
Hogyne lehetne, szuperül működik, csak bátornak és kreatívnak kell lenni! Vannak ételek, amelyeket egy időre száműztek az étlapról, szégyellték őket, de egyre több hely kezdi el ismét készíteni őket, újragondolva. Ez kifejezetten jó érzés, az identitás ezáltal tovább erősödik. A séfek haladtak a korral, tanultabbak, képzettebbek lettek, elkezdtek játszani a magyar kultúrával. Nehéz, egyúttal büszke feladat. Emlékek, történetek elevenednek fel, fontos, hogy az ember hozza a kötődéseit. Igenis, zacskós tejjel és kiflivel is lehet továbbadni történeteket. A tradíciók ihletet tudnak adni a szakmánkhoz, amiben óriási lehetőségek rejlenek. Higgye el mindenki, a végeredmény sokkal jobb lesz, mint akár egy francia croissant vagy egy olasz cornetto.
Hogyan viszonyul az olyan új hullámosnak mondható étkezési irányzatokhoz, mint a vegán vagy a bió?
Az új divatok rendkívül kényelmes helyzetben születnek. Ma sokan vegetáriánusok, köszönhetően a széles gasztronómiai lehetőségeknek, és ha valaki tud így élni, nem hiányzik neki semmi, csinálja. A vegánsággal kapcsolatban kicsit szkeptikus vagyok, mert alapvetően abból vezethető le, hogy az ember nem hajlandó enni „régi” dolgokat. Korábban a szegény ember az állat szinte valamennyi részét fogyasztotta – például a marhának még a fülét is megette –, nem volt kényes arra, hogy csirkét, disznót vagy halat eszik. Ezzel szemben ma mit tapasztalunk? A zsíros nem jó, fúj, a hús rágós… Alig eszünk bárányt, nyulat. A társadalom gasztronómiailag is elkényelmesedett. Azt mondják sokan: „azt akarom”. Ezzel nem tudok mit kezdeni. Gyerekként ha esetleg elhagyta a számat, már jött is a pofon! (Nevet) Megjegyzem, a fenntarthatósági érvelés is sántít, hiszen a vegán az avokádóval, a bioananásszal és a háromezer forintos papajával legalább annyira megterheli a földet, mint az, aki húst is eszik. Ez nem költséghatékony fogyasztás. Szerintem bigott felfogásról van szó, ettől még semmi bajom azokkal, akik így élnek. A legfontosabb, hogy tanuljunk meg helyesen étkezni, újra tisztelni az ételt. Nekünk, vendéglátósoknak ez alapelv. A fenntarthatóság jegyében minél több részét használjuk fel az állatnak, érdemes lenne elkezdeni például belsőségeket enni.
Egy telefonon leadott rendelésnek és a kiszállításnak nincs köze a valódi vendéglátáshoz”
Manapság gomba módra szaporodnak a bisztrók, éttermek, street food helyek, mindenki szakács akar lenni. Ebben
a helyzetben hogyan lehet kiemelkedni?
Szögezzük le, bárki, aki a konyhában dolgozik, tiszteletre méltó munkát végez. Ez a szakma sok lemondásról szól, kicsit olyan, mint az orvosi hivatás: sosem érsz időre haza, ha pedig végre beesel, egyből a kanapén kötsz ki. De mostanra sokan képzettséget szereztek, és a fő szempont, hogy megmutassák, mindenkinél jobban tudják csinálni. Kialakult sajnos egy olyan attitűd, hogy az ember ne azért menjen étterembe, hogy jól érezze magát, hanem hogy kritizáljon. Mindig egyszerűbb az újról beszélni, de a régi, történelmi éttermek sem azért vannak, hogy porosodjanak. A múltnak és a jövőnek meg kell férnie egymás mellett, ezzel együtt fontos a megújulási képesség, hiszen aki erre nem képes a vendéglátásban, annak nincs jövője. Aki szereti ezt a szakmát annyira, hogy nem munkaként, hanem hobbiként tekint rá, már-már szerelmes belé, a mostani helyzet után vissza fog menni a helyére, és még boldogabban fogja csinálni. És alig várja, hogy újra tanuljon. Én rengeteget tanulok, folyamatosan keresem a lehetőséget.
Korábban vallott arról, fontos önnek, hogy az étterme áldást kapjon, és közösen imádkozzanak a sikerért. Milyen szerepe van a vallásnak az életében?
Hit nélküli ember nem létezik. Én keresztény vagyok, de mindegy, milyen vallásról beszélünk: a hit nélkülözhetetlen az élethez. Fontos nekem, hogy meg legyen áldva a házam, a vendéglátóhelyeim, az életem. Ezt örököltem, és büszkén adom tovább. Minden hely, amelyet vittem, áldásban részesült, és vallom, hogy ezáltal azok is, akik hozzám jönnek; így köszönöm meg nekik a bizalmat.