Razziákat tartott az orosz rendőrség Navalnij híveinél

2021. február 6. 18:50
Az orosz rendőrség őrizetbe vett több embert és házkutatást tartott több városban az Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikus híveinél.

Őrizetbe vételek és razziák voltak az északnyugati Szentpéterváron és a távolkeleti Vlagyivosztokban is. A kényszerintézkedésekről fényképek és hangfelvételek jelentek meg az interneten, illetve üzenetküldő alkalmazásokon. A rendőrség tájékoztatása szerint csak Szentpéterváron harminc címen tartottak házkutatást a hatóságok által nem engedélyezett január 23-i tömegmegmozdulások és útlezárások ügyében indított eljárásokkal összefüggésben. A helyi média híradásai szerint a házkutatások idejére a szentpétervári rendőrség órákra lezárt több utat.

Vlagyivosztokban is voltak razziák, otthonában őrizetbe vették Gennagyij Suljga újságírót, a NewsBox24 hírportál munkatársát. A Ria Novosztyi hírügynökség ismertetése szerint ellene is a január 23-i útlezárások miatt intézkedtek, átkutatták a házát. A közösségi portálokon felvétel jelent meg arról, amint egy kommandós leteperi az újságírót, majd a fejét a padlóhoz szorítja. Otthonából elvitték az ő és a felesége számítógépét és telefonját, ügyvédjüket pedig nem engedték a közelükbe a házkutatás idején. A dpa szerint jogvédők körében felháborodást és gúnyt váltott ki az, hogy egy törvényszék pénzbírsággal sújtott egy néma férfit azzal az indokkal, hogy Navalnijt támogató jelszavakat skandált a szentpétervári tüntetésen. Az Interfax értesülései szerint közben hatósági védelem alá vették Navalnij elleni perben eljáró ügyészt, Jekatyerina Frolovát.

Navalnij januárban tért vissza Oroszországba, miután Németországban kezelték, német szakértők szerint Novicsok idegméreggel elkövetett merénylet után. Oroszországban január 23-án és 31-én, valamint február 2-án rokonszenvtüntetések voltak a hazatérése után azonnal letartóztatott, majd a felfüggesztett börtönbüntetése feltételeinek megsértése címén letöltendő szabadságvesztésre ítélt Navalnij mellett. Az OVD-Info jogvédő szervezet szerint összesen mintegy tízezer embert vettek őrizetbe. Az ellenzéki politikus követői csütörtökön közölték, hogy tavaszig vagy nyárig már nem fognak több megmozdulást meghirdetni.

(MTI)

Nyitókép: Moszkvai Bíróság sajtóosztálya / Anadolu Agency / AFP

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A dolog nagyon egyszerű: Amerikában nem tűrik az orosz felforgatást, beavatkozást, Oroszországban nem tűrik az amerikai felforgatást. Mi ezzel a probléma?

Hodorkovszkij sztorija után kénytelenek voltak tudomásul venni, hogy az orosz gazdaság és a természeti kincsek nem eladók. Az ukrajnai provokáció utáni bojkottról is kiderült, hogy haszontalan, most következne a demokrácia terjesztés. A 30 tagországból álló NATO-nak bevallottan egyetlen ellensége van, Oroszország. Ők fenyegetnének 30 országot? Amerika tetszés szerint formálhat jogot magának szerte a világban, mert érdekei vannak, az oroszoknak még a saját határaik mentén sem lehetnek érdekei, miközben a NATO fegyverek közelebb vannak Moszkvához, mint a hidegháború idején.

Ezek a tények. Tudomásul kéne venni, hogy asz oroszok, akár csak az iszlám világ, nem akart a nyugat mintája szerint élni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés