Věra Jourová: Magyarország és Lengyelország a figyelmünk középpontjában áll

2021. február 3. 8:58
A Handelsblattnak adott interjújában az Európai Bizottság alelnöke azt mondta: gyors döntést szeretne a jogállamisági mechanizmus ügyében, hogy visszamenőleges hatállyal is vizsgálódni kezdhessenek.

Magyarország és Lengyelország a figyelmünk középpontjában áll” – mondja Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a Handelsblattnak adott interjújában, amelyben többek között az új jogállamisági mechanizmusról is kérdezték a biztost.

Jourová szerint a jogállamisági mechanizmus nem csodafegyver, viszont égető szükség van rá, az Európai Unió adófizető polgárai pedig már régen szerettek volna egy olyan eszközt, amivel meggátolható a korrupt rendszerek általi pénzpazarlás. Az új mechanizmus viszont még nem lép életbe, mivel meg kell várni, hogy az Európai Bíróság hogyan határoz ebben a kérdésben, hiszen Magyarország és Lengyelország a plénum elé vitte az ügyet.

A jogállamisági mechanizmussal egy új, fair és hatékony eszköz lesz a kezünkben

– mondja Jourová a lapnak. A jövőbeli jogsértések esetén lehetővé válna a költségvetési források csökkentése az adott tagállam számára.

Az Európai Unió már dolgozik a jogállamisági mechanizmus minél precízebb kialakításán – jelenti ki a komisszár. „Az új mechanizmus január elsejétől alkalmazható, az EuB döntése után pedig visszamenőleges hatállyal is munkához láthatunk” – hangzik el az interjúban. Jourová szerint a múltban is volt arra példa, hogy a bíróság néhány hónap alatt döntést hozott, és erre most is van remény. „Az a személyes vágyam, hogy gyors döntés szülessen” – mondja Věra Jourová.

A komisszár ígérete szerint a közeljövőben a korrupcióval és a nepotizmussal veszik fel a harcot. Jourová emlékeztet: Lengyelország és Magyarország ellen már most is folyamatban van egy 7-es cikk szerinti eljárás, ami ahhoz is vezethet, hogy a két tagállam szavazati jogát megvonják a Tanácsban.

A biztos azonban figyelmeztet: más országoknál is látnak negatív fejleményeket.

A járványhelyzet különösen megterhelő lehet a jogállamiság szempontjából: „Ha csődbe mennek a cégek és az emberek elveszítik a munkahelyeiket, a demokráciáink is könnyen elveszíthetik az embereket” – fogalmaz Jourová.

Az Európai Bizottság alelnöke szerint a médiumokra is egyre nagyobb nyomás nehezedik, pedig ezekben a veszélyes időkben nagyon nagy szükség van a jól működő médiára és a professzionális újságírókra. „A média egyrészt gazdasági tényező, másrészt a demokrácia őre” – jelenti ki Jourová. A biztos azt reméli, hogy a következő öt évben minden tagállamban visszavonhatatlanul megszilárdulnak az alapvető jogok. Ehhez az is hozzátartozik, hogy nem csak az egyszerű polgárok, hanem a hatalmasok is értsék is tiszteljék a jogállamiságot. „A jogállam az egészséges és fenntartható fejlődés alapja a tagállamokban, és a kölcsönös bizalomé az EU-ban” – összegez Věra Jourová.

Nyitókép: Olivier Matthys / POOL / AFP

Összesen 174 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Trógerina, de csak a népharag teheti a helyére, ehelyett megválasztgatják őket. Ennyit a médiáról.

Tuti, h. a lengyelekbe és belénk akkorát rúgnak, amekkorát hazudozva lehet. A Helsinki Bizottság, az Orrvég Alap és tsaik lesznek az informátorok.

Ezek nagyon bosszú szomjasok és teljesen gátlástalanok. Azt kell megbosszúlni, h. az Orbán kormány alatt a többségnek több jut.

Véleményem szerint a COVID19-et kéne fékezni és ellensúlyozni.

Ezzel a jogállamisági turbóhabbal csak el akarják maszkolni saját
járványbalfaszságukat.

a visszamenoleges hataly eleve minden jogallami elvnek ellentmond, te ven kurva.

Szegeny ujsagirok, fel sem keszultek, es senki sem valasztotta meg oket arra, hogy a demokracia orei legyenek - az ilyen-olyan oldaliak az ilyen-olyan demokraciake.
Azt elhiszem viszont, hogy gazdagabb orszagok gazdasagi tenyezoi lehetnek itt nalunk is a fuggetlen es liberalis, valoban baloldali hazai organumok, csak jol megfizessek es megsimizzek oket a kulfoldi gazdaik!

"A jogállamisági mechanizmussal egy új, fair és hatékony eszköz lesz a kezünkben" - bunkócska?

Ez Soros-bérenc sorozatosan elárulja magát: prejudikál. A normális-tisztességes-elfogulatlan az volna: az ÖSSZES tagállam a figyelmünk középpontjában áll!

Jourovát kell visszamenőlegesen kivizsgálni, mikor kezdett el G. Sorosnak ringyója lenni?
És miért titkolta ezt a megválasztásakor?

,,Az EU a vetélytársai számára biztosít versenyelőnyt a saját kárára. Csak az nem gyalogol át rajtunk a világban, aki nem is akar.,,

Az EU-nak ezzel kellene foglalkoznia, nem mondvacsinált problémákkal, amely az EU belső kohézióját rombolja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés