Mintegy 400 parlamenti képviselőt vett őrizetbe a hadsereg Mianmarban

2021. február 2. 8:52
A fegyveres erők közölték, hogy „szabad és tisztességes választást” tartanak.

Aung Szan Szú Kji és társai elengedésére szólította fel a mianmari kormányzópárt kedden a hadsereget, amely előző nap több magas rangú politikussal együtt őrizetbe vette a pártot vezető Nobel-békedíjas politikust, és egy évre szükségállapotot vezetett be az országban. A Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) egyik tagja Facebook-oldalán tette közzé üzenetét, amelyben egyúttal felszólította a hadsereget, tartsa tiszteletben a novemberi választások eredményét. A mianmari parlament több száz tagja kedden is házi őrizetben volt az ország fővárosában, Najpjidóban lévő kormányzati lakásokban.

Az egyik képviselő elmondta, hogy ő és mintegy 400 társa van ilyen helyzetben. Egymással ugyan beszélhetnek a létesítményen belül, telefonon is kapcsolatba léphetnek szavazókörzetükkel, de nem hagyhatják el a lakónegyedet. Az épülettömbön belül rendőrök, azon kívül katonák vannak. Beszámolója szerint a politikusok, az NLD, valamint más kisebb pártok tagjai álmatlanul töltötték az éjszakát attól tartva, hogy elhurcolják őket.

A hétfői hatalomátvételt a parlament ülése előtt néhány órával hajtotta végre a hadsereg, amely szerint a lépésre azért volt szükség, mert a kormány nem reagált a katonaságnak a feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira. Az államcsínyt követően a kormányból eltávolítottak 24 minisztert és helyettes tárcavezetőt, helyükre pedig 11 új minisztert neveztek ki. A kabinet aktív és volt tábornokokból, valamint Thein Szeinnek, Mianmar előző elnökének, a hadsereg egykori tábornokának tanácsadóiból áll. A katonai vezetés az alkotmányra hivatkozva továbbra is fenntartja azt az állítását, hogy cselekedetei jogilag indokoltak. Állítása szerint ugyanis az alaptörvény lehetővé teszi, hogy nemzeti vészhelyzetben átvegyék az irányítást. Ez Szan Szú Kji pártjának szóvivője, valamint számos nemzetközi megfigyelő szerint egyenértékű a puccsal.

A fegyveres erők azt is közölték, hogy „szabad és tisztességes választást” tartanak, amelyet követően átadják a hatalmat a győztes pártnak. A választások időpontját azonban nem határozták meg, de hétfőn egy éven át tartó szükségállapotot hirdettek ki. Aung Szan Szú Kjí hétfőn a Facebookon, egy előre megírt közleményben azt hangsúlyozta, hogy a katonai hatalomátvétel Mianmart ismét visszavezetné a korábbi diktatúrába.

A délkelet-ázsiai országban november 8-án tartottak választásokat, amelyen az NLD 396 helyet szerzett meg a 476 fős parlamentben, a hadsereg támogatását élvező Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja (USDP) mindössze 33 mandátumot kapott. Az országot 1962-től 2011-ig vezető katonaság az eredmények felülvizsgálatát követelte szabálytalanságokra hivatkozva, és már akkor sem zárta ki a puccs lehetőségét.

(MTI)

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés