Gyurcsány, Fleck, Magyar: az Alaptörvény megkerülésének variációi

2021. január 29. 16:40
Fleck Zoltán és Magyar György után legutóbb a DK elnöke beszélt a „történelmi-politikai idő” megszakításáról egy esetleges ellenzéki győzelem után.

A koronavírus-járvány tavaszi kitörése, és a koronavírus-törvény elfogadása óta feltűnően megszaporodtak azok a balliberális megnyilvánulások, melyek szerint az ellenzék esetleges, egyszerű többséges 2022-es győzelme után is lehetne megoldást találni arra, hogy megváltoztassák az alaptörvényi szabályokat – ezek ugyanis kétharmados többséget igényelnének.

Forradalom vagy katonai diktatúra?

A sort Fleck Zoltán, az ELTE jogszociológusa kezdte, aki még tavaly kijelentette: „Nagy valószínűséggel egy 22-es ellenzéki győzelem után ideiglenesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről. De ez soha nem volt másként rendszerváltáskor, nagy forradalmak után”. Ezzel kapcsolatos véleménycikkünket itt olvashatja.

Később, a decemberi Alaptörvény-módosításkor a hadsereg civilek elleni bevethetőségéről értekezett.

Hasonló lehetőséget vizionált egyébként a Dániában élő szociológus, Sükösd Miklós is: mindkét interjúnak a Klubrádió adott teret.

A témában megszólalt a baloldali sztárügyvéd, Magyar György is, – aki 2018-ban egyéni képviselőjelöltként is indult a választáson, nemrég pedig megalapította az Ellenzéki Együttműködést, (ELEGY) amely szervezet az ellenzék felkészülését hivatott segíteni a 2022-es választásra.

Ő a balliberális oldal 2022-es győzelme utáni jogalkotásról a következőket mondta: „Van egy nagyon fontos elképzelésünk. Ha sikerülne az ellenzéknek akár csak egyszerű többséghez is jutni, azonnal hozzá kell nyúlni négy nagyon fontos jogi felülethez. Az egyik az alkotmánymódosításnak az a része, ami vadhajtás, és le kell nyesegetni, és ezt természetesen egy esetlegesen módosított új alkotmányt népszavazással kell legitimálni, nem vonaton kell alkotmányt írni. A pártfinanszírozás, és itt most visszatérek arra, amiről szerintem beszéltünk, hogy most elvonnak pénzt, de én meg látom annak a lehetőségét, hogy egy pártfinanszírozással összefüggésben az így elvont pénzeket esetleg majd vissza lehet kapni rendelkezések folytán. Választójogi törvényt kell tisztességesen, kétfordulóst létrehozni, és nagyon fontos, ami a leglényegesebb szinte: a független intézmények függetlenségének visszaadása. Akkor működik egy jogállam, akkor működik demokrácia” – jelentette ki Magyar.

A probléma csak annyi, hogy a sztárjogász által említett területek újraszabályozása

az Alaptörvény-módosítástól a választási törvény átalakításáig egytől egyig minősített többséget, azaz parlamenti kétharmadot igényelnek.

Kétharmados a pártok gazdálkodásáról szóló törvény is, és minősített többség kell az alkotmányos intézmények – a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék, a Legfőbb Ügyészség, és a bíróságok – átalakításához is. Magyar György azonban hozzányúlna a teljes berendezkedéshez egyszerű többség esetén is.

Ha ez így történne, az nemigen felelne meg az ellenzék – köztük is az egyik leghangosabban Magyar György – által oly sokat hangoztatott „jogállami elveknek”.

Megszakítani az időt

Úgy tűnik, a holdudvar után már a politikusok is nyíltan beszélnek a fenti forgatókönyvekről. Legutóbb például Gyurcsány Ferenc tett erre utaló megjegyzéseket, aki a Zoomolj Ferivel című, fiatalokat célzó beszélgetésén a következőket mondta arra a kérdésre, hogy mit lehetne tenni az alkotmányos viszonyokkal egy esetleges kormányváltás után, de kétharmad híján: „Abban hiszek, hogy elő lehet állítani egy olyan helyzetet, ahol elég erős népakarat van ahhoz, hogy megszakítjuk a történelmi-politikai időt egy pillanatra.”

Bár a legerősebb ellenzéki párt elnöke ősszel meghirdette a szeretet nyelvén való politizálást, emlékezetes, hogy nyáron még Vidnyánszky Attila földönfutóvá tevéséről írt.

Összesen 151 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Demokrácia!!!!!!
Jogállamiság!!!!!

Álmodoznak az öreg kecskék, hogy királyfiak lesznek.

Szó szerint ez volt a Rákosi-féle kommunisták eljárása a 40-es évek végén...

Ők az éhes politikai disznók, akik győzelem-makkal álmodnak. Egyébként pedig idétlenség ez a spekuláció, mert ebből jobboldali néplázadás és nemzetközi botrány lenne.

"népszavazással kell legitimálni, nem vonaton kell alkotmányt írni."

Alkotmányról nem népszavazunk. Maga az alkotmány rendelkezik így.
Szájer pedig az ereszcsatornán lógva is koherensebb rendszert ír, mint
a Moslékkoalíció Összes egy ciklus alatt.

Meg valószínűleg nem is tudnák.

De a saját táborukat jól tudják ezzel is hergelni és aktivizálni (ha ugye a valósággal szembesülnének, akkor az elég lehangoló lenne...)

Az alkotmány népszavazással legitimálva csak álom. Senki nem olvasná végig. Legyen egy ilyen népszavazásnak bármilyen eredménye, az nem az alkotmányról, hanem pártszimpátiáról szólna. Egyáltalán nem biztos, hogy a részvétel elérné a jelenleg 50 százalékban meghatározott érvényességi küszöböt. Ha pedig ezt leszállítanák 25 százalékra, az már előre azt mutatná, hogy félnek egy magasabb legitimációs küszöböt állítani.

Fleck egy vadbarom.
Edmond Rostand:
Cyrano de Bergerac monológjában ilyent mond:

"De szellemet, boldogtalan dudás,
Azt nem ismer, s azt tudja csak,
Hogy hülye fráter is lehet lovag"!

De ha élne Cyrano de Bergerac ma ezt mondaná: hülye fráter is, mint Fleck Zoltán lehet jogász, sőt alkotmányjogász!

De éppen a nép lázadna. Mellesleg, ha ezt megtennék, polgárháború lenne. Vagy minimum folyamatos és tömeges polgári engedetlenség, annak sokrétű eszközrendszerével. Különben az a véleményem-sejtésem,hogy ez az egész ezzel kapcsolatos ellenzéki játszadozás inkább a remélt győzelmük egyik szuggesztiós mődja. De nem fognak győzni, mert például az eddigi összes felmerült ellenzéki miniszterelnök-jelölt harmatgyenge, gyatrácska vonzerő.

Nem akarnak önjelölt "mártírokat". Ebben is van igazság. A Fidesz preferencia olyan 50valahány százalékos lehet. Ingoványos terepen járunk. Lehet, h. egy év múlva a fejlődés (gazdasági) még kézzelfoghatóbb lesz, lehet, h. nem. Elég kétségbeejtő, h. hivatásrendek vannak, amely tagjainak túlnyomó többsége a Fidesz kormány ellensége. Még emlékszem az önkormányzati együttműködés borulására 2002 táján. Talán most jobb lesz, hiszen az ellenzék mögött hosszú referencia időszak van. Meg a fészbuk és gugli meg a cirkusz Lengyelországban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés