Nobel-békedíjra jelölték a Black Lives Matter mozgalmat

2021. január 29. 20:18
A felterjesztő Petter Eide norvég képviselő szerint a mozgalom arra vette rá a világ országait, hogy saját társadalmukban is megküzdjenek a rasszizmussal.

Jelölték a Black Lives Matter mozgalmat a 2021-es Nobel-békedíjra, mert a „társadalmi rendszerek megváltoztatására irányuló felhívása elterjedt az egész világon” – áll azokban a jelölési papírokban, melyeket Petter Eide norvég képviselő nyújtott be a Svéd Királyi Akadémia bizottsága elé. A képviselő szerint a mozgalom „arra kényszerítette az Egyesült Államokon kívüli országokat, hogy saját társadalmukban is megküzdjenek a rasszizmussal”.

„Úgy vélem, hogy az egyik legfontosabb problémát, amelyet Amerikában, de Európában és Ázsiában is láthatunk, az  egyenlőtlenségek miatt növekvő konfliktusok jelentik. A Black Lives Matter nagyon fontos, világméretű mozgalommá vált a faji igazságtalanság elleni küzdelemben” – mondta Eide. „Óriási eredményeket ért el a faji igazságtalansággal kapcsolatos globális tudatosság növelésében”.

Eide, aki korábban orosz és kínai emberi jogi aktivistákat terjesztett fel a díjra, elmondta, hogy a másik dolog, ami lenyűgözte a Black Lives Matter Mozgalomban, az volt, hogy „képesek voltak mozgósítani az embereket a társadalom minden csoportjából, nemcsak az afrikai-amerikaiakat, nemcsak elnyomott embereket, hanem elődeiktől eltérő módon hívtak életre egy széleskörű mozgalmat”.

A Black Lives Matter mozgalmat 2013-ban alapították miután egy polgárőr, bizonyos George Zimmermann tévedésből lelőtte a 17 éves, fekete bőrű Trayvon Martint, majd a férfit a bíróság felmentette. A következő évben a mozgalom további ismertségre tett szert, amikor Michael Brown és Eric Garner halála ellen törtek ki hasonlóan nagyszabású tüntetések. George Floyd és Breonna Taylor halálát követően, 2020-ban globális tüntetések sorozata indult meg, ekkor lépte át a Mozgalom az Egyesült Államok, és a fekete közösség határait.

A Nobel-békedíjra szóló jelöléseket minden, nemzeti szinten szolgáló politikus benyújthat egy 2000 szóból álló ajánlás kíséretében. Idén a benyújtás határideje február 1-je. A bizottság március végéig készíti el a jelöltek rövidített listáját. A nyertest októberben választják meg, a díjátadót december 10-re tervezik. Tavaly több mint 300 jelölés érkezett, a díjat végül a Világélelmezési Program nyerte el.

Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

Összesen 152 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azta! Mi lesz a következő? Sorozatgyilkost fognak jelölni?

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2021. január 31. 7:24

A Nobel díjat odaítélők nem mernek szólni, hogy ez komoly dolog, nem bohózat?

Az eljövendő béke jegyében kell törni, zúzni, rabolni, gyilkolni......
Ilyet már láttunk......

Jó, de akkor a Vörös Brigádok Frakciónak is, postumus.

Egyszer hallottam, h. az emlősök természetes állapota az éhség, ettől elszakadtunk, ezért ennyi a túlsúlyos ember, ami személyes baj, mert az életet magát rövidíti.

Ami folyik a valaha "művelt" Nyugaton azt jelzi,. mire vezet, ha a létfenntartásért NEM kell hasznos, társadalmilag hasznos munkával naponta megküzdeni.

Legalábbis én így látom. Egyébként az Államokban VAN tömeges, reménytelen, a szakképzettség és motiválatlanság miatti szegénység.

Fordított rasszizmus is rasszizmus!

Az nagyon valószínű, elvégre ma a hatósággal való szembeszállás térdeplő állás felvételével jutalmazott...
"Külföld :: 2021. január 26. 19:42 :: 280 hozzászólás A fehérgyűlölet legújabb áldozata
Ez a hír nem lesz címlapos sztori a CNN-en, de itthon a Telex sem fogja vizsgálgatni az összefüggéseket, vajon faji gyűlölet vezette-e a gyilkosokat, elvégre a történet nehezen védhető számukra: négerek öltek meg egy fehér kislányt. Mégpedig nem akármilyen négerek, egyikük BLM-aktivista, és nem is akárhogyan. Alább kiderülnek a részletek. Az esetet a The Daily Archives-on olvassuk. Dél-Karolinában, Greenville megyében történt, hogy egy néger házaspár örökbe fogadott egy fehér kislányt. A házaspár férfi tagja egyébként, mint írtuk, híres volt, gyakran felbukkant a televízióban is mint harcos „polgárjogi” aktivista. Ők azok... Jerry Robinson korábban a „fehérek privilégiumáról” írt. Sőt, miután a kislányt házukban agyonverték, szintén ilyen jellegű bejegyzést jelentetett meg. Egyértelmű volt és tudni lehetett róla, hogy fehérellenes rasszizmus vezérli. Ennek ellenére örökbe fogadták a fehér kislányt, ami tragikusnak bizonyult, mindössze néhány hónapot maradhatott életben a négerek gondozásában… "
DE KIK VOLTAK, AKIK A SZŐKE KISGYEREKET A KEZÜKBE ADTÁK?
OTT, AHOL AZ ÁLLAMI SZERV IS A TERROR RÉSZE: AZ NÁCIZMUS,
ESETÜNKBEN LIBERÁL-NÁCIZMUS.

Egy halott kapta meg,de ő is csak azért, mert a döntés és az átadás között hslt meg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés