Felmentette az amerikai újságíró gyilkosait a pakisztáni legfelsőbb bíróság

2021. január 28. 11:55
A három bíróból álló tanács csütörtökön kettő az egy arányban szavazott a felmentés mellett.

Megerősítette a pakisztáni legfelsőbb bíróság csütörtökön a korábban Daniel Pearl amerikai újságíró meggyilkolása miatt halálra ítélt Ahmed Omar Szajid Sejk felmentő ítéletét. A három bíróból álló tanács csütörtökön kettő az egy arányban szavazott a felmentés mellett – derül ki a testület egyik tagjának, Szalmán Tálibuddínnek a Reuters hírügynökség számára küldött szöveges üzenetéből, a hírt pedig Sejk egyik ügyvédje is megerősítette. A bíróság egyúttal felmentette Sejk három, bűnrészességgel vádolt és korábban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt társát is.    

Az Egyesült Királyságban született, pakisztáni-brit kettős állampolgár Sejket december végén egy pakisztáni tartományi bíróság helyezte szabadlábra, felülbírálva ezzel az ország legfelsőbb bíróságának egy korábbi, a férfi őrizetben tartására vonatkozó határozatát. Sejk összesen 18 évet töltött börtönben a gyilkosság vádjával. Pearl családja a sajtóhoz eljutatott közleményében a csütörtöki ítéletet „az igazságszolgáltatás paródiájának” nevezte, amely  szerintük a világon mindenütt veszélybe sodorja az újságírókat és Pakisztán népét is.   

 A The Wall Street Journal újságírójaként dolgozó, 38 éves Pearl 2002. január 23-án tűnt el Karacsiban. Előzőleg információkat gyűjtött oknyomozó cikkeihez a nagyvárosban tevékenykedő iszlamista fegyveresekről, továbbá vizsgálta a pakisztáni fegyveresek és a „cipőbombásnak” nevezett Richard C. Reid kapcsolatát, miután utóbbi megpróbálta a cipőjébe rejtett robbanószerrel felrobbantani a Párizsból Miamiba tartó járatot. Elrablói Pearlt lefejezték, a kivégzésről készült videót pedig megküldték az Egyesült Államok karacsi konzulátusának.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Vahid Hán

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés