Azt hittük, a demokrácia meg tudja védeni magát, pedig küzdenünk kell érte

2021. január 28. 12:29

Věra Jourová
24.hu
Az, hogy ezek a nagyvállalatok végleg letilthatják médiafelületeikről az Egyesült Államok hivatalban lévő elnökét, veszélyeztetheti a szólásszabadságot.

„Még nem tértünk magunkhoz a sokkból az Egyesült Államokban történtek miatt. De nem engedhetjük, hogy a sokkot holnap már felejtés kövesse. A demokrácia törékeny – belső és külső veszélyek egyaránt fenyegetik. Mi, akik a demokrácia pártján állunk, elővigyázatlanok voltunk, és naivan azt hittük, hogy a demokrácia képes lesz megvédeni önmagát, értékeivel és szabadságaival együtt.

Sajnos tragikus módon bebizonyosodott: tévedtünk. Sokan egyszerűen elvesztették a demokratikus intézményekbe vetett bizalmukat. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a digitális világ a lehetőségek mellett komoly kockázatokat is jelent a demokráciák számára. Eljött az ideje, hogy rendezzük, hogyan nyilvánulhat meg a demokrácia a digitális térben. A valóság közügy, a vélemény magánügy – ez az elv most sérült, és ami az Egyesült Államokban történt, az Európában is megtörténhet. A helyzetet csak akkor lehet orvosolni, ha szilárd a tudományba, a kormányzatokba és a társadalomba vetett bizalom.

A figyelem pillanatnyilag a technológiai nagyvállalatokra irányul. Ezek az óriáscégek teret engedtek az összeesküvés-elméleteknek. Jó pénzt kerestek a dezinformációval, és lehetővé tették a rosszindulatú szereplők gazdasági vagy politikai érvényesülését. Kibújtak a felelősség és az elszámoltathatóság alól, és befolyásolják, sőt, akár ellenőrzésük alatt is tarthatják a demokratikus vitát.

Az, hogy ezek a nagyvállalatok homályos kritériumok alapján, bármiféle kontroll nélkül végleg letilthatják médiafelületeikről az Egyesült Államok hivatalban lévő elnökét, veszélyeztetheti a szólásszabadságot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én tényleg meghasonlott ám a brusszelitaktol. Veránka is nagy része van ebben.
A legjobb az volt, amikor a koronavírus torvenyunkrol azt mondta, hogy minden eu-s normának megfelel. Csodálkozzunk is. Aztán az orrára koppintottak és egy hét múlva már rettegve aggódott ugyanezért.

A megszólalás következő fejezete: a demokráciát mindenekelőtt Orbántól kell megvédeni.
"A figyelem pillanatnyilag a technológiai nagyvállalatokra irányul. Ezek az óriáscégek teret engedtek az összeesküvés-elméleteknek, veszélyeztetheti a szólásszabadságot.”"
veszélyeztetheti - feltételes a Jourova-féle Sorosringyó beugratása, nem veszélyezteti, hanem: veszélyeztetHETi, ellentétben Orbánnal!
" A demokrácia törékeny – belső és külső veszélyek egyaránt fenyegetik. Mi, akik a demokrácia pártján állunk, elővigyázatlanok voltunk, és naivan azt hittük, hogy a demokrácia képes lesz megvédeni önmagát, értékeivel és szabadságaival együtt."
A "belső" veszély, ni, vajon ki, mi lehet?

Ahogy a jakobinusok küzdöttek a demokráciáért?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés