A Frontex a felfüggesztés után reméli, hogy hamarosan folytathatja a munkáját

2021. január 28. 11:17
Az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségének szóvivője szerint a magyar-szerb határon végzett művelet folytatódhat, miután a magyar hatóságok végrehajtották az uniós bírósági ítéletet.

Az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex reméli, hogy hamarosan folytathatja a magyar határőrséggel közösen végzett határőrizeti feladatok ellátását – közölte csütörtökön a varsói székhelyű ügynökség szóvivője. Chris Borowski az MTI-nek egyúttal megerősítette az arról szóló szerdai bejelentést, hogy a Frontex felfüggesztette műveleteit a magyar határszakaszon mindaddig, amíg Magyarország nem teljesíti maradéktalanul az Európai Unió Bíróságának a  magyar menekültügyi és idegenrendészeti eljárásokról szóló decemberi döntését. A szóvivő telefonon nyilatkozva hangsúlyozta, a magyar-szerb határon végzett műveletet ideiglenesen állították le, és folytatódhat, miután a magyar hatóságok végrehajtották az uniós bírósági ítéletet.    Chris Borowski elmondta, a Frontex keretében Magyarországon tevékenykedő mintegy húsz fő ideiglenesen a régió más országainak határterületén teljesíthet szolgálatot.

A szóvivő egyik korábbi nyilatkozatában úgy fogalmazott: Az Európai Unió külső határainak védelmére irányuló közös erőfeszítések csak akkor lehetnek sikeresek, ha biztosítható, hogy az együttműködés teljes mértékben összhangban van az európai uniós jogszabályokkal. Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa a Twitter közösségi portálon közzétett bejegyzésében örvendetesnek nevezte a Frontex magyarországi műveleteinek felfüggesztéséről szóló szerdai bejelentését. Emlékeztetett az Európai Unió Bíróságának december 17-ei döntésére, amely szerint Magyarország nem teljesítette a nemzetközi védelem megadására irányuló eljárásokkal és a területén jogellenesen tartózkodó nem uniós állampolgárok kiutasításával kapcsolatos uniós jogi kötelezettségeit. Az uniós bíróság egyebek között megállapította, hogy Magyarország nem tartotta tiszteletben a nemzetközi védelmet kérelmezők számára biztosított azon jogot, hogy beadványuk elutasítását követően az ország területén maradhassanak a döntés elleni fellebbezés elbírálásáig.

(MTI)

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csak azért jönnek, hogy feljegyzéseket készítsenek a határon történtekről, amellyel a "civil" Soros-ringyók (NGO-k) perelhetik Magyarországot Strasbourgban.

Nem a határt akarják védeni, hanem a koszos migránsok jogait.

Nem nagyon volt itt dolguk, mert mi védjük a saját és az EU határait.
Olaszországban lesz dolguk, szervezni a beáramlást.

Mindent betartottunk, s a brüsszeli értelmezésekkel szemben a magyar a hiteles.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés