Tüntetők ostromolják a tunéziai parlament épületét

2021. január 26. 16:16
Tüntetők próbáltak meg kedden bejutni Tunéziában a parlament épületébe, ahol bizalmi szavazást tartanak Hisám Masísi miniszterelnök kormányáról – közölte az al-Hadasz televízió.

A televízió értesülései szerint a biztonsági erőknek egyelőre sikerült kordában tartaniuk a tömeget. A rendvédelmi szervek nagy erőkkel, a többi között páncélozott járművekkel vették körül a törvényhozás épületét. A rendőrség lezárta az odavezető utakat. A tüntetők kormányellenes jelszavakat skandáltak, az "elnyomás végét", illetve a korábbi megmozdulások alkalmával őrizetbe vett aktivisták szabadon engedését követelték.    

Basszem Trifi, a Tunéziai Emberi Jogi Liga nevű jogvédő csoport helyettes vezetője szerint a rendvédelmi szervek több mint 1200 tüntetőt vettek őrizetbe az elmúlt egy hét során. Mint mondta, többnyire békés tüntetők kerültek a hatóságok kezére, s a rongálók és fosztogatók csak egy töredékét sikerült elfogniuk.    

Mesisi a múlt héten jelentette be, hogy átalakítja kormányát, 12 minisztert lecserélve.

Egyben nemzeti párbeszédet szorgalmazott és gazdasági reformokat ígért a magas munkanélküliség és a közszolgáltatások silány volta miatti tüntetések lecsillapítására. A tiltakozások január 16. óta tartanak, az emberek az egyre romló gazdasági helyzet és a koronavírus-járvány terjedése okozta válság miatt vonultak az utcákra.

(MTI)

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tunézia volt eddig az arab-tavasz bezzeg-állama. Úgy látszik a demokrácia terjesztése ott is nem várt nehézségekbe ütközött.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés