Orbán Viktor most is előrébb jár

2021. január 26. 16:25

Ha ebben az ütemben folytatódna az oltás, akkor 40 hónap alatt érnénk el a nyájimmunitáshoz szükséges 60 százalékos átoltottságot.

2021. január 26. 16:25
Révész Máriusz
Magyar Nemzet

„Egy hónapja kezdődtek meg az oltások Magyarországon. Ez idő alatt 150 ezer embert sikerült beoltani. Ha ebben az ütemben folytatódna az oltás, akkor 40 hónap alatt érnénk el a nyájimmunitáshoz szükséges 60 százalékos átoltottságot. Ez több mint három év! Abban bízunk, hogy a vakcinák érkezése azért előbb-utóbb felgyorsul. Bár most a következő hetekben inkább lassul az ütem, hiszen a Pfizer legalább két hétig kevesebbet szállít. (Miközben ahhoz, hogy a következő hónapban is legyen 150 ezer új beoltott, 300 ezer vakcinára van szükség, hiszen be kell adni a második oltást.) Az is kiderült, hogy az AstraZeneca május végéig az ígért 80 millió adag helyett csak 31 milliót tud szállítani az uniónak. Ebből Magyarországnak nagyságrendileg 750 ezer adag juthat, de ezt is felezni kell, mert kétszer kell beadni mindenkinek.

A számokból látszik, hogy az unió lemaradt; már nemcsak Izraelben, az Egyesült Államokban, Angliában, az arab országokban oltottak nagyobb arányban, hanem például Szerbia is elhúzott mellettünk.

Teljesen esélytelen, hogy nyárra Magyarországon és az Európai Unióban megközelítsük a kívánatos oltottsági szintet. Közben a korlátozások egyre nehezebben fenntarthatók, Olaszországban, Lengyelországban és több más államban a kétségbeesett vendéglátósok, szállodások ki akarnak nyitni. Ahogy jön a tavasz, melegszik az idő, egyre nagyobb lesz az igény a lezárások feloldására. De eközben megérkeztek Európába a koronavírus sokkal gyorsabban fertőző mutációi, amelyek Nyugat-Európa számos országában már a járvány harmadik hullámát okozzák. A védekezés mintaországának tartott Szlovákiában, ahol az egész országot megpróbálták letesztelni, minden eddigit meghaladja a napi halálozások száma. Magyarországon a harmadik hullámot eddig viszonylag jól megúsztuk, nálunk továbbra is leszálló ágban van a fertőzöttek, a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma. Ha a korlátozásokat teljesen feloldjuk, ez biztos nem maradna így.

Összefoglalva: itt az 50-70 százalékkal fertőzőbb angol mutáció, az ilyen mértékű korlátozások tavasszal fenntarthatatlanok és az unió elhibázott vakcinabeszerzési politikája miatt nyárig biztos nem lesz elég oltóanyag. (Az ígéretek szerint év végéig igen, de az ősszel beadott oltások nem mentik meg a nyarat és nyáron az embereket.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2021. január 26. 20:06
Müller C. az OT tájékoztatóján: "Eddig 165 ezer ember oltására elgendő vakcina érkezett Magyarországra: öt Pfizer/BioNTech és egy Moderna-szállítmány. Hétfőn 11115, kedden 25155 ezer ember beoltására elegendő Pfizer-Vakcina érkezett – közölte az országos tisztifőorvos. Vasárnap 9 ezer fő beoltására elegnedő adag érkezik a Modernától." Ez mind az Európai Bizottság úniós oltóanyag stratégia elosztási rendszere alapján érkezett. Te primitív seggnyaló, te.
Kanmacska
2021. január 26. 17:09
Az a helyzet, hogy az EU maradék hitele is erősen megingott.
Hannibal
2021. január 26. 17:03
Ha valaha is be lesz oltva a lakosság, az az ellenzék ellenére fog megtörténni, lásd: - Ne oltsanak kínaival - ne oltsanak orosszal - csak a Pfizerrel - nézzék át tízszer, hogy ami máshol átment, átmenjen nálunk is az ellenőrzésen - nem ment át az ellenőrzésen - túl gyorsan ment át az ellenőrzésen - miért nincs már oltás - miért ilyen gyorsan piacra dobott szerrel oltanak, az nem biztonságos - választhasson mindenki maga, milyet akar - Pfizert akarj - túl drága ne legyen - az olcsó nem jó - a maradékot kiöntik - a maradékkal oltsanak be engem (lásd: gyöngyösi polgi)
Kanmacska
2021. január 26. 16:57
Jó az egész cikk. A lezárása kifejezetten elegáns.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik