Orbán Viktor most is előrébb jár

2021. január 26. 16:25

Révész Máriusz
Magyar Nemzet
Ha ebben az ütemben folytatódna az oltás, akkor 40 hónap alatt érnénk el a nyájimmunitáshoz szükséges 60 százalékos átoltottságot.

„Egy hónapja kezdődtek meg az oltások Magyarországon. Ez idő alatt 150 ezer embert sikerült beoltani. Ha ebben az ütemben folytatódna az oltás, akkor 40 hónap alatt érnénk el a nyájimmunitáshoz szükséges 60 százalékos átoltottságot. Ez több mint három év! Abban bízunk, hogy a vakcinák érkezése azért előbb-utóbb felgyorsul. Bár most a következő hetekben inkább lassul az ütem, hiszen a Pfizer legalább két hétig kevesebbet szállít. (Miközben ahhoz, hogy a következő hónapban is legyen 150 ezer új beoltott, 300 ezer vakcinára van szükség, hiszen be kell adni a második oltást.) Az is kiderült, hogy az AstraZeneca május végéig az ígért 80 millió adag helyett csak 31 milliót tud szállítani az uniónak. Ebből Magyarországnak nagyságrendileg 750 ezer adag juthat, de ezt is felezni kell, mert kétszer kell beadni mindenkinek.

A számokból látszik, hogy az unió lemaradt; már nemcsak Izraelben, az Egyesült Államokban, Angliában, az arab országokban oltottak nagyobb arányban, hanem például Szerbia is elhúzott mellettünk.

Teljesen esélytelen, hogy nyárra Magyarországon és az Európai Unióban megközelítsük a kívánatos oltottsági szintet. Közben a korlátozások egyre nehezebben fenntarthatók, Olaszországban, Lengyelországban és több más államban a kétségbeesett vendéglátósok, szállodások ki akarnak nyitni. Ahogy jön a tavasz, melegszik az idő, egyre nagyobb lesz az igény a lezárások feloldására. De eközben megérkeztek Európába a koronavírus sokkal gyorsabban fertőző mutációi, amelyek Nyugat-Európa számos országában már a járvány harmadik hullámát okozzák. A védekezés mintaországának tartott Szlovákiában, ahol az egész országot megpróbálták letesztelni, minden eddigit meghaladja a napi halálozások száma. Magyarországon a harmadik hullámot eddig viszonylag jól megúsztuk, nálunk továbbra is leszálló ágban van a fertőzöttek, a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévők száma. Ha a korlátozásokat teljesen feloldjuk, ez biztos nem maradna így.

Összefoglalva: itt az 50-70 százalékkal fertőzőbb angol mutáció, az ilyen mértékű korlátozások tavasszal fenntarthatatlanok és az unió elhibázott vakcinabeszerzési politikája miatt nyárig biztos nem lesz elég oltóanyag. (Az ígéretek szerint év végéig igen, de az ősszel beadott oltások nem mentik meg a nyarat és nyáron az embereket.)”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyurcsanyinénak tetszik a 40 hónap. Imádja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés