Tarlós István: Nem olcsóbb, hanem drágább lesz a Lánchíd-beruházás

2021. január 25. 20:59
Tarlós István szerint a Lánchíd-beruházás kérdésében ködösít a jelenlegi főpolgármester.

Karácsony Gergely főpolgármester és a városvezetés szándékosan összekeveri a Lánchíd felújítására korábban kiírt, bővebb tender büdzséjét a most lezárult közbeszerzési eljárás költségvetésével – mondta Tarlós István az Inforádiónak.

Lánchíd versus villamosalagút

Mint arról mi is beszámoltunk, a Lánchidat a BKK közleménye alapján az A-Híd Zrt. újíthatja fel bruttó 26,75 milliárd forintért. Karácsony Gergely korábban úgy nyilatkozott, hogy a Tarlós István idején kiírt közbeszerzésben 8 milliárddal többe került a Lánchíd felújítása a villamosalagúttal együtt, és „én nem tudom azt megmondani, hogy az a műszaki tartalom, amit az alagút felújítása jelent, mennyit ér" – fogalmazott. Tarlós István szerint azonban Karácsony Gergely nem mond igazat, a dokumentumokból egyértelműen kiderül, hogy a Lánchíd, illetve a pesti villamosalagút 2019-es ajánlati költsége külön-külön megállapíthatók: a Lánchíd 21,8 milliárdja és a villamosalagút 13,4 milliárdja pontosan szerepel.

Nem kell összevissza hazudni, és akkor nem fogok helyreigazítani"

– mondta Tarlós István. „A főpolgármester úr mondhatta volna azt, hogy drágább lesz ezért vagy azért, ami az előleggel vagy a kötbérrel kapcsolatos könnyítéseiket nem magyarázná, de legalább lenne értelme, hogy a majdnem ötmilliárdos drágulásra miért tette a főpolgármester úr azt a bizarr bejelentést, hogy nyolcmilliárddal olcsóbb” – tette hozzá a volt főpolgármester.

Ködösítés

A volt főpolgármester hangsúlyozta, hogy két különböző projektről van szó: az egyik a Lánchíd felújítását tartalmazta a Széchenyi tér és a pesti villamosalagút rekonstrukciójával együtt, míg a másik csak a híd felújítását. A korábbi ajánlatban a Lánchíd felújítása 21,8 milliárd forintba került volna, most pedig ugyanez 26,75 milliárdba.

Tarlós István abban is kételkedik, hogy a híd átépítésére szánt idő elég lesz. „A 2023-as határidő kizárt, hogy tartható lenne. 2024-re talán befejezhető, de még alá sem írták a szerződést” – mondta a volt főpolgármester.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés