Ezrek követelték Bolsonaro elnök hivatali felmentését Brazíliában

2021. január 24. 22:22
Hétfőn megkezdték a lakosság tömeges oltását, de az oltóanyag hiánya miatt ez elakadt, ráadásul nagyon rossz időpontban, mert elkezdődött a járvány második hulláma, és Brazíliában is megjelent a vírus egy fertőzőbb változata. A lakosság egyre ingerültebb emiatt.

Ezrek vonultak vasárnap Brazíliában Jair Bolsonaro elnök alkotmányos felelősségre vonását és elmozdítását (impeachment) követelve a koronavírus járvány rossz kezelése miatt. Rio de Janeiróban, Sao Paulóban és tucatnyi más brazil városban tartottak autóstüntetést. A megmozdulásokon részt vevő autósok dudáltak, míg a gyalogosan érkező tüntetők azt skandálták, hogy Bolsonaro „tűnjön el”.

Bolsonaro felmentését követelik

Szombaton baloldali csoportok, vasárnap pedig az elnököt egykor támogató konzervatív erők szerveztek megmozdulásokat. „Amikor Bolsonaro színre lépett, érdekesnek tűnt a javaslatai miatt, de a jelenlegi járványügyi helyzet borzalmas” – mondta a 66 éves Meg Fernandes, a vasárnapi tüntetés egyik résztvevője. Mint mondta, számára különösen az volt riasztó, hogy az északi Manaus városában várólista van az intenzívosztályokon és a kórházak hiányt szenvednek orvosi oxigénből.

„Azért követeljük Bolsonaro felmentését, mert nem pusztán bűncselekményt követett el, hanem amiatt, ahogy a járványt kezelte. Pénzt költött hatástalan orvosságokra, ahelyett, hogy a vakcinákba és oxigénbe ruházott volna be” – jelentette ki Tiago Sussekind joghallgató, aki a szombati Rio de Janeró-i tüntetésen vett részt. Politikai elemzők szerint azonban kevésbé valószínű az elnök elmozdítása impeachmenttel.

A jelenlegi járványügyi helyzet borzalmas”

Augusto Aras brazil főügyész egyébként szombaton kezdeményezte a Legfelsőbb Bíróságon vizsgálat megindítását Eduardo Pazuello egészségügyi miniszterrel szemben az Amazonas állam székhelyén, Manausban kialakult egészségügyi válság miatt. Aras egy kormányzati dokumentumra hivatkozva azt állította, hogy a minisztérium már január 8-án tudott a lélegeztetőgépekhez szükséges oxigén hiányáról Manausban, de csak január 12-én intézkedett további készletek beszerzéséről.

Járványhelyzet Brazíliában

A Datafolha intézet közvélemény-kutatási eredménye szerint jelentősen lecsökkent Jair Bolsonaro támogatottsága alig több mint egy hónap alatt, főleg a koronavírus elleni tömeges oltás késése miatt, de a többség ennek ellenére nem akarja, hogy emiatt alkotmányosan felelősségre vonják és elmozdítsák őt hivatalából.

A koronavírusnak már 216 ezer halálos áldozata van a több mint 210 millió lakosú országban, ami a második legnagyobb halálozási szám a világon az Egyesült Államok után. A regisztrált fertőzöttek számát tekintve Brazília 8,8 millióval a harmadik az Egyesült Államok és India után. Hivatalosan hétfőn megkezdték a lakosság tömeges oltását, de az oltóanyag hiánya miatt ez elakadt, ráadásul nagyon rossz időpontban, mert elkezdődött a járvány második hulláma, és Brazíliában is megjelent a vírus egy fertőzőbb változata. A lakosság egyre ingerültebb emiatt.

(MTI)

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés