Semmibe vezető boszorkányüldözés

2021. január 23. 15:26

Varga Judit
Magyar Hírlap
Nem mindenképp több Európa kell, hanem okosabb Európa. Interjú.

„Mit vár a magyar kormány a portugál uniós soros elnökség fél évétől?

Először is elvárjuk, hogy legyenek becsületes közvetítők, hajtsák végre a költségvetésről és a helyreállítási alapról szóló megállapodást. Szorítsák vissza a trükközőket, akik ideológiai elvárásokat akarnak támasztani a források kifizetéséhez. A vitáknak végre az életről kell szólniuk, nem az ideológiai nyomásgyakorlásról. Fontos kérdés a migrációs csomag is, figyelembe kell venni, hogy nemcsak a mediterrán álláspont létezik, hanem például egy erős közép-európai vélemény is, amelynek sarokköve, hogy elutasítjuk a kötelező elosztási kvótát. Napirenden lesz a szociális pillér is, itt azt várjuk, hogy tartsák tiszteletben a szerződéses kereteket, maradjanak tagállami hatáskörben azok a sikeres gazdaságpolitikák, amelyek a bérek növekedéséhez vezettek. Ebben is vannak szövetségeseink, például az osztrákok és a svédek, akik szintén nem akarják, hogy az unió beleszóljon a szociális rendszerükbe.

Meg kell fékezni a köz­pontosítást?

Az egyre mélyülő integráció hibás válasz. Nem mindenképp több Európa kell, hanem okosabb Európa – ott legyen mélyebb integráció, ahol a közös uniós fellépés hatékonyabb, mint a nemzeti. Ilyen terület a védelempolitika, valamint szükség van egy olyan gazdasági stratégiá­ra is, ami visszateszi Európát a globális térképre. Ideje lenne ezekkel a kihívásokkal foglalkozni, erősíteni a tagállamok közti kohéziót és természetesen előrelépni a bővítéspolitikában is.

Lezárják végre a hetes cikkely szerinti eljárásokat a portugál soros elnökség fél éve alatt?

Az elnökségi programban nem látok nagy ambíciót. A tervezet szerint a kérdés napirenden lesz áprilisban, de még nem tudni, hogy meghallgatás lesz vagy helyzetértékelés. Látszik, hogy az eljárás a semmibe vezet, már azok is unják, akik elindították. Mindig fel fogunk készülni és megvédeni a magyar álláspontot, kivédjük a támadásokat. Ez egy boszorkányüldözés. Nagyon várom az Európai Bíróság ítéletét azzal a kapcsolatban, hogy szabálytalanul szavazták meg a Sargentini-jelentést. A főtanácsnok véleménye sajnos nem erre mutat. Egészen elképesztő állításokat tett, például azt, hogy aki tartózkodik, azt fejezi ki, hogy nem akar szavazni. Sok mindent ki tudunk majd olvasni abból, milyen ítélet születik ezzel kapcsolatban. Maguk a jogállamiság bajnokai mondták, hogy azért van szükség az uniós forrásokhoz kapcsolt kondi­cionalitásra, mert a hetes cikkely nem működik. Itt is látszik a frusztráció, hogy ha szabályosan nem megy, akkor keresnek más módszert. Szerencsére ez a kísérletük is megfeneklett.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés