Debrecenben lesz a Nemzeti Oltóanyaggyár

2021. január 23. 18:27
Erről Kósa Lajos írt közösségi oldalán.

Debrecenben létesül a Nemzeti Oltóanyaggyár, az Operatív Törzs ajánlásával – olvasható Kósa Lajos Facebook-bejegyzésében. Mint a politikus írja, „itt minden egyben van, tudományos háttér, ipari tapasztalat, szakképzett munkaerő.”

Ahogy korábban beszámoltunk róla, kormány határozata alapján a Debreceni Egyetem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve megbízást kapott az új típusú koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésére. A hazai oltást a Nemzeti Oltóanyaggyár keretein belül fejlesztik, és részt vesz benne a vírusvakcinák gyártása terén közel három évtizedes tapasztalattal rendelkező Fluart Kft. is. A klinikai kipróbálás az egyetem feladata, míg a vírust a Nemzeti Népegészségügyi Központ biztosítja annak nemzetközi szinten is igen korszerű, BSL 3-as besorolású laboratóriuma segítségével.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 121 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért reagáltok ilyen primitív emberekre, mint kunfia?

Válaszok:
packó | 2021. január 23. 20:02

A szakmai, tudományos háttér vitathatatlan.

Teljesen igazad van!

Nem ez az utolsó világjárvány. De látom megint nem érted, hogy a "lopások" ellenére miből futja egy ilyen intézet létestésére. Át kéne gondolni ezt a lejárt szavatosságú dumát.

Értem, de ha ezeket ellopják, akkor miből vannak különböző elég drága fejlesztések, építkezések, a járvány ellenére juttatások. Az EU támogatások a GDP max. 4-5 százalékát adják, lássuk be, az nem túl sok. Tudod, ott vigyáznak arra, nehogy az ő pénzükön jussunk valamire. de ha esetleg olyan beruházásra költjük, aminek az eredménye képen feleslegessé válik valamit tőlük beszerezni, akkor szólnak itteni barátaiknak, hogy most korrupció van.

Szóval, mekkora hányadot jelentenek az EU támogatások, és mire lehet azokat felhasználni? Én azt feszegettem, hogy ha külföldi termékek, szolgáltatások kiváltására használják, rögtön megszólal a kórus, hogy ez korrupció. De még azt is hozzá tenném, hogy a módszerváltás és az EU belépés között eltelt 14 év, ez alatt pedig sikerült a hazai gazdaság lényeges elemeit úgy leépíteni, hogy itt már nincs mit felzárkóztatni.

Sok mindent újra kéne teremteni, de miért lenne az EU-nak érdeke, hogy a saját pénzükön netán konkurenciát hozzanak létre? Például a cukoriparban. Ezért megy a korrupciós mantra. Ha mindazt, ami az annyit szidott Mészáros, Garancsi, vagy Tiborc nevén van, külföldiek vásárolták volna fel ki tudja milyen pénzekből, az gyönyörű európai megoldás lett volna. Főleg a kivitt haszon lett volna az. Ezek a külföldiek minden kritika nélkül kaphatták volna azokat az EU támogatásokat, amelyek most lopásnak vannak minősítve.

De mivel ezeket nehéz megfogni, jönnek a jogállamiságba csomagolt, de végül is a leírt protekcionizmus, a külföldre vihető hason hiánya miatt elővett vádak.

A választ egyrészt leírtam @Valodinak 12:25-nél. Másrészt most nagy problémát jelent az az egyébként jó elképzelés, hogy a nemzetgazdaság szempontjából igen nagy szerepet szántak az idegenforgalomnak, főleg a külföldieket idevonzó magas színvonalú létesítményeknek. Ezeknek a fejlesztése folyamatos volt, és most a járvány idején sem lehet ezzel leállni, mert az újraindulásnál ezeknek működő képesnek kell lenniük. Kérdés, mikor jön meg világszerte az emberek bátorsága az utazáshoz. Abban problémát látok, hogy a hazai idegenforgalmi lehetőségeket nagyon a külföldiekre szabták. Ha valaki az ország más részéből Budapestre jönne nyaralni, nem igen találni belföldi mértékkel nézve megfizethető szállást. Ezen változtatni kéne.

A kisvállalkozók mindenütt bajban vannak, nem csak nálunk. Megértem azt, hogy ők kinyitnának, de azt is el kell fogadni, hogy kellő átoltottság hiányában, ráadásul az új, sokkal fertőzőképesebb mutáció megjelenésével felfuthat a járvány. Zárójelben mondom, hogy talán ennek az újraindulásnak a követelése mellett nem kéne hangulatot kelteni az alternatív forrásból történő vakcinabeszerzések miatt. A kettő üti egymást. Nem kéne hangulatot kelteni mondjuk az iparűzési adó miatt. Azt nem az állam veszi el, az az emberek zsebében marad. Az önkormányzatok bevétel kiesése mellett pedig egy szó sem esik arról, hogy a lelassult gazdaság miatt az állam mekkora bevételektől esik el?

Ezek hirtelen jutottak eszembe, és változatlanul ott van bennem a kérdés, hogy egy állítólag szétlopott országban miből futja mindarra, amit láthatunk. Fejlesztések, juttatások, beruházások.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés