Az új kormány bevándorlási politikájáról egyeztetett Biden a mexikói elnökkel

2021. január 23. 19:35
Biden véget vetne az elődje, Donald Trump által követett szigorú bevándorlási politikának.

Az új washingtoni kormány bevándorlási politikájáról egyeztetett Joe Biden amerikai elnök Manuel López Obrador mexikói államfővel – közölte a Fehér Ház szombaton. Biden véget vetne az elődje, Donald Trump által követett szigorú bevándorlási politikának, és a migráció kiváltó okait kezelve szeretné csökkenteni a menekültáradatot. Az új elnök egy pénteki telefonbeszélgetés során azt mondta mexikói kollégájának, hogy a bevándorlás legális alternatíváinak bővítését és a menedékjogi eljárás folyamatának hatékonyabbá tételét tervezi.

A két vezető megegyezett, hogy együttműködik az illegális migráció csökkentésében – írta a Fehér Ház. A mexikói elnök utólag úgy nyilatkozott a telefonbeszélgetésről, hogy „baráti hangulatú és tiszteletteljes” volt. López Obrador szerint minden jel arra utal, hogy jó viszony fog kialakulni a két ország között.

Az Egyesült Államok és Mexikó között feszültséget okoz a migráció és a határon átnyúló drogkereskedelem. Noha Mexikó vállalta, hogy feltartóztatja a Latin-Amerikából az Egyesült Államokba bejutni akaró migránsokat, ez az erőfeszítése nem teljesen sikeres.

Joe Biden korábban többször kijelentette, hogy prioritásként kezeli az elődje, Donald Trump által hozott bevándorlásügyi intézkedések felülvizsgálatát és a „drákói szigor” megszüntetését. Az új elnök egyfelől szeretné lehetővé tenni, hogy az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodó mintegy 11 millió bevándorló állampolgárságot szerezzen. Másfelől a migráció kiváltó okainak felszámolásában is segítséget kíván nyújtani az érintett országoknak.

(MTI)

 

Címlapkép: Nicholas Kamm / AFP

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés