Aki megy és aki jön

2021. január 23. 07:38

Vannak kormányváltások, amelyek rendszert is váltanak. Ha 2022-ben sikerül, ilyen lesz a magyar is.

2021. január 23. 07:38
Lendvai Ildikó
Népszava

„Vannak kormányváltások, amelyek rendszert is váltanak. Ha 2022-ben sikerül, ilyen lesz a magyar is. Közel járt ehhez az amerikai elnökválasztás is. Ha nem is egy megkövesedett rendszert, de egy négy éves torz rendszerkísérletet, hatalomgyakorlási modellt kell sürgősen épeszűre váltani. Rájuk figyelve nem lombikban, hanem »in vivo«, élőben tanulmányozhatjuk, milyen, ha egy tekintélyelvű rezsim demokratikusba fordul. Rengeteg a különbség, de érdemes a receptúrát górcső alá venni, megnézni, mihez van nálunk is hozzávaló. Mert van, ami mindenütt hasonló. Például a meghatározó pillanatok jelképi ereje. A politikus munkarendje a hétköznapokban gyakran épp olyan szürke rutin, megszokás, sőt kényszerpálya, mint minden más szakma esetében.

De vannak kivételes órák, napok, amelyeknek szimbolikus jelentése van. Caesar a Rubiconnál, IV. Henrik a Párizst megérő »mise« előtt. Hogy Kásler is értse: Árpádházi Béla herceg (bármilyen legyen is lelkesen kutatott génállománya) választ a korona és a kard között. Ilyenkor egy pillanatra megáll a történelem, a vetítővásznon kimerevednek a gesztusok. Ilyen pillanat, amikor egy ország első embere színre lép, vagy lelép onnan. Arany órák, amikor mindenki rá figyel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tidal_wave
2021. január 24. 16:33
Ajánlom Ildikó néninek az ellenzéknek Csokonai szavait: Földiekkel játszó égi tünemény Istenségnek látszó csalfa, vak remény Kit teremt magának a boldogtalan S védangyalának, bókol untalan.
Toronyóra
2021. január 24. 15:14
Kunhami és Tóth a két társminiszterelnök. Rögtön elfog a röhögés.
VeJoLa
2021. január 23. 20:56
Jósnak mindig pocsék voltál! Mi még emlékszünk: "Nem lesz gázáremelés!"
Saksafar
2021. január 23. 19:55
Ne sikerüljön, ti aljas hazudozó, szemét banda! Mindenkinek a tisztánlátás végett - https://pestitv.pestisracok.hu/2021/01/22/szelsobaloldali-koalek-a-parbeszedtol-minden-orszag-kormanyaba-transznemu-embereket-szeretnenek-mikozben-negedesen-nacikat-mosdatnak-dr-pinter-gabor-a-karantenvlogban/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik