A Blaha Lujza tér felújításának áttervezését semmilyen társadalmi vita nem előzte meg

2021. január 23. 10:22

A kivitelezésre szóló tendert a BKK úgy írta ki, hogy az aktuális tervek még csak nem is nyilvánosak.

2021. január 23. 10:22
Vitézy Dávid
Vitézy Dávid
Facebook

„A Városháza és a BKK tegnap jelentette be, hogy megkezdődik a Blaha Lujza tér felújítása, miután több mint egy éven keresztül rajzolták újra a tér terveit – a nyilvánosság teljes kizárásával.

Amióta csak szó van a Blaha felújításáról, sokszor sok helyen képviseltem: egy ekkora tömegközlekedési csomópontban nem lehet elég csak a térkövezés, a tömegközlekedés színvonalát is javítani kellene a projektben. Ennek megoldása az, hogy a Józsefvárosba és Kőbányára tartó utasokon segítünk és a Népszínház utcai villamosok végállomását áthelyezzük a térre. A 28-as, 37-es és 62-es villamosok végállomása ma hosszú sétával, kényelmetlenül érhető csak el a metró felől, ehelyett a téren új, akadálymentes villamosvégállomás jöhetne létre, a tér további része pedig bezöldíthető lenne. De nem ez történik, marad a térkő, funkcionális fejlesztések nélkül, átgondolatlanul, itt-ott megvagdosva a projekt műszaki tartalmát, például elhagyva az aluljáróba tervezett köz wc-t is.

De maradva a villamosoknál: a Népszínház utcai villamos átvezetésének tervei néhány évvel ezelőtt elkészültek, még az újpalotai - teljesen más okokból zátonyra futott - villamosprojekt keretein belül (lásd az egyik képen). Tehát minden adott lett volna, hogy a Blaha Lujza tér áttervezése során ezt figyelembe vegyék, ráadásul ez a Rákóczi úti villamos egyszeri jövőbeni visszaépítése felé tett apró első lépés is lehetett volna. Mégsem történt semmi, sőt, a villamoskapcsolat későbbi lehetőségét is elépítik közművekkel az új tervek szerint.

A Blaha Lujza tér felújításának áttervezését semmilyen társadalmi vita és egyeztetés nem előzte meg, a kivitelezésre szóló tendert a BKK úgy írta ki, hogy az aktuális tervek még csak nem is nyilvánosak.

Sajnálom, nagy lehetőséget szalaszt el a Főváros a rövidlátó tervezéssel ismét. Talán még nem késő, érdemes megfontolni a tender visszavonását. A részvételiségről, az érintettek megkérdezéséről másokat lépten-nyomon kioktató Városháza számára javaslom a kőbányai, józsefvárosi villamosok utasainak megkérdezését, mit szólnának egy akadálymentes, kényelmes új villamosvégállomáshoz a Népszínház utcai szűk, távoli peron helyett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T. Péter
2021. január 24. 16:23
Utána még egyszer 430 millió pótmunkák, és még egyszer 740 millió pluszban. A második átadó után jött csak a Lánchíd utcai bemutató a reggeli átadással és déli lezárással, meg a díszburkolatok többszöri felbontása, aztán a végefelé a vadonatúj kerékpárúton a nyaktörőre szétmozdult kövek. És minderről bőven van kép- és videóanyag a neten, szóval, nem fog sikerülni eltagadni többet... :-))
NTLLK
2021. január 23. 22:46
A Nemzetit nem építik vissza, a többi meg tök mindegy...
manitowoc
2021. január 23. 19:21
"Volt egy ázás" (:-))))))))))))))))))))))))))) https://index.hu/urbanista/2017/11/09/szo_szerint_szetesik_a_varkert_bazar/ https://atlatszo.hu/2016/08/29/tobbszori-atadas-megduplazodo-koltsegek-igy-ujult-meg-a-varkert-bazar-az-unio-penzebol/
az ember
2021. január 23. 18:15
A társadalmi vita egy lózung, porhintés, látszatintézkedés. Erre ne hivatkozzon Vitézy D., hogy ez kellene. A balliberális csürhe bármikor kijelentené, hogy társadalmi vita alapján történik, ami történik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik