Három éve ül ítélet nélkül börtönben a török ellenzéki üzletember

2021. január 22. 17:25
A fellebviteli bíróság hatályon kívül helyezte Törökországban az Osman Kavala felmentéséről szóló ítéletet a Gezi parki tüntetések perében.

A török fellebbviteli bíróság pénteken hatályon kívül helyezte a 2013-as Gezi parki tüntetések finanszírozásával és koordinálásával kapcsolatos per kilenc vádlottjának felmentéséről szóló ítéletet, amely a közismert török üzletemberre és emberi jogi aktivistára, Osman Kavalára is vonatkozott – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az elsőfokú döntés tavaly februárban született, azonban a határozat ellen áprilisban egy ügyész fellebbezést nyújtott be. Az isztambuli fellebbviteli bíróság most új eljárás lefolytatására utasította az elsőfokú bíróságot. A Kavalával történteket széles nemzetközi figyelem kíséri, mert

több mint három éve ül börtönben úgy, hogy még nem találták bűnösnek.    

Kavalát először a Gezi parki tüntetések szervezésével összefüggésben 2017. november 1-jén tartóztatták le.

Őt és nyolc társát egyebek mellett a török kormány hatalmának megdöntésére tett kísérlettel vádolták. Ugyan a bíróság bizonyítékok hiányában felmentette őket, Kavala ellen az isztambuli főügyészség rövid időn belül elfogatóparancsot adott ki, akkor a 2016. július 15-i katonai puccskísérlettel kapcsolatban. Rendőrök vették őrizetbe, mihelyt kilépett Silivri hírhedt börtönének kapuján, majd másnap elrendelték újbóli letartóztatását.    

Kavala második pere december 18-án kezdődött meg. Ebben

az alkotmányos rend megdöntésének kísérletével, valamint politikai és katonai kémkedéssel vádolják.

A vádirat szerint Kavala részt vett a 2016-os hatalomátvételi kísérlet előkészítésében. Kémkedés miatt 20 évig terjedő szabadságvesztést, az alkotmány megsértése miatt pedig súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetést kért rá az ügyészség, ami elítéltként egy sor korlátozás révén nehezítené a sorsát.    

A török üzletember korábban arra hivatkozva, hogy fogvatartása jogtalan, sértve ezzel a személy szabadsághoz és biztonsághoz fűződő jogát, a török alkotmánybírósághoz fordult. A testület december végén úgy határozott, hogy Kavala fogvatartása nem sérti a személy szabadsághoz és biztonsághoz fűződő jogát.    

A török vezetés a 2016. júliusi hatalomátvételi kísérletért az 1999 óta az Egyesült Államokban élő, török származású Fethullah Gülen muzulmán hitszónok fegyveres terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi mozgalmát teszi felelőssé, amelynek feltételezett tagjaival és támogatóival szemben a hatóságok mindmáig fellépnek.   

Az isztambuli Gezi parki tüntetések több mint három évvel korábban, 2013 májusában kezdődtek

a terület átépítése elleni tiltakozással, de a környezetvédő aktivisták szembeszegülése csakhamar kormányellenes megmozdulássá nőtte ki magát, miután a rendőrség erőszakkal próbálta feloszlatni a tömeget. A megmozdulásokat elfojtották, és a résztvevők ellen bírósági eljárásokat indítottak.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés