Mi köze Gyöngyösi Mártonnak az oroszokhoz?

2021. január 25. 11:01
A magánrepülőző Szabó Balázst felfüggesztő Jobbik mintha megfeledkezett volna arról, hogy pár éve még másik vezető politikusa, Gyöngyösi Márton is utazgatott orosz érdekszférához tartozó országok választásait megfigyelni.

Bő egy hete számoltunk be róla, hogy a Jobbik újpesti önkormányzati képviselőjéről, Szabó Balázsról kiderült, volt pártársával, a Jobbikból azóta kilépett Samu Tamás Gergővel együtt egy oroszokhoz köthető szervezet pénzén magánrepülővel a Közép-afrikai Köztársaságba utazott választási megfigyelőként. Szabót ezt követően Déri Tibor újpesti polgármester felmentette tisztségei alól, a Jobbik pedig felfüggesztette a párttagságát. Az üggyel kapcsolatban azonban előkerült más Jobbikos politikusok, például Gyöngyösi Márton EP-képviselő oroszbarát múltja is.

A Jobbik Szabó tagságának felfüggesztése után közölte, elkötelezettek az európai értékek és az euroatlanti kapcsolatok fejlesztése és a demokrácia mellet, és sem most, sem a jövőben nem fogják tolerálni azt, „ha valaki a Jobbik nevével visszaélve, átláthatatlan hátterű intézmények szervezésében, kétes tisztaságú választásokat próbál meg hitelesíteni”.

Mit gondolnak, ki volt még orosz érdekszférába tartozó országok választásait megfigyelni?

Csak nem a Jobbik elnökhelyettese, Gyöngyösi Márton?

Gyöngyösi, az oroszbarát megfigyelő

Ismert, Gyöngyösi 2014-ben választási megfigyelésen vett részt, az Európai Unió által el nem ismert Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságokban, amiért a jobbikos politikust az RTL akkori műsora szerint kitiltották Ukrajnából. Később pedig a Krím-félsziget Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazásról nyilatkozott pozitívan. „A Jobbik a népek önrendelkezésének diadalaként értékeli a krími szavazást. A referendum legitim és eredményes” – idézte akkor a párthoz köthető alfahir.hu Gyöngyösi Mártont. A Jobbik politikusait az annexiót követően 2015-ben meg is hívták a Krímbe, amiről Gyöngyösi azt mondta, a párt a legmagasabb szinten fogja képviseltetni magát. Úgy tudjuk, Gyöngyösi végül nem utazott ki Krímbe.

Gyöngyösi múltjára emlékeztetett a Magyar Nemzetnek nyilatkozó Mateusz Piskorski, az oroszbarát lengyel Változás nevű párt politikusa is, aki szerint a Jobbik képmutató Szabó ügyében, hiszen emlékszik, hogy személyesen találkozott Gyöngyösi Mártonnal Donyeckben, és hallotta, hogy támogatásáról biztosította a Donyecki Népköztársaságot és a Luhanszki Népköztársaságot. Pikorski felidézte azt is, hogy

Gyöngyösi helyeselte a Krím-félsziget orosz annexióját is.

„Mindezek sokkal vitatottabb események voltak annál, minthogy valaki választási megfigyelőként legyen jelen a Közép-afrikai Köztársaságban” – fogalmazott a lengyel politikus, akit a Magyar Nemzet információi szerint korábban az oroszoknak való kémkedés gyanújával tartóztattak le.

Gyöngyösi Márton és Mateusz Pskorski beszélget Donyeckben, 2014-ben

Mateusz Piskorski egyébként jó viszonyt ápolt a később KGBéla néven elhíresült volt jobbikos Kovács Bélával, ráadásul mindkettejüket kémkedés gyanújával tartóztatták le, Kovács ellen azonban vádat is emeltek. Piskorski neve akkor a jobbikos politikus ügyében is felmerült. A két politikus együtt vett részt választási megfigyelőként a Krím elszakadását célzó referendumon – írta 2016-ban a Magyar Idők.

A lap a Political Capital elemzőinek és vendégszerzőinek blogjára hivatkozva közölte, hogy Piskorski Gyöngyösivel is találkozott, ez pedig szerintük azt is bizonyíthatja, hogy az európai populista és radikális jobboldal egy része a Kreml-közeli körök befolyási övezetévé vált, ami egyre több európai kormányzatot sarkall aktív válaszlépésekre.

A Jobbik oroszbarát politikájáról egyébként akkoriban maga Gyöngyösi is többször beszélt, többek közt ebben az interjúban, valamint a 2014-es választás előtt az Indexnek nyilatkozva, amikor azt is elmondta, ha az akkori Jobbik-elnök, Vona Gábor nyerné a választást, első útja Moszkvába vezetne.

Szabó: Gyöngyösi vezette a Jobbik delegációit

A felfüggesztett Szabó Balázs pedig úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, a Jobbik képviselői 2011 óta számtalan alkalommal vettek részt választásokat megfigyelő missziókon, ahol a legtöbb alkalommal Gyöngyösi Márton volt választási megfigyelő. Ilyen volt a Donyecki Népköztársaság választása, ahol

Gyöngyösi Márton a jobbikos delegációk vezetője volt, „csak már nem szeret emlékezni rá”.

Szabó elmondta, ismeri Mateusz Piskorskit, és a legjobb véleménnyel van róla mind a mai napig. A Jobbik vezetői is jól ismerik őt, szerinte Gyöngyösi Márton van még jó kapcsolatban vele. Úgy fogalmazott,  „Én – bár rég találkoztam vele – nem fogok elhatárolódni tőle és letagadni, hogy ismerem. Azt majd Gyöngyösi Márton fogja megtenni, ahogy szokta.”

Gyöngyösi és Piskorski Donyeckben

Mentegetőzés

Szabó ügyének nyilvánosságra kerülését és Piskorski megszólalását követően Gyöngyösi hosszú Facebook-bejegyzésben kezdett magyarázkodni. A politikus azt írta:

„Sem a Krímben, sem Luganszkban, sem Nigerben nem jártam választási megfigyelőként.  

Donyeckben és Szentpétervárott igen, hét évvel ezelőtt. Máshol nem. Ezzel szemben Sz. B. ezt a »szakmát« rendszeresen űzte.” Úgy vélte, az ő utazásai nem összehasonlíthatók Szabó megfigyelői tevékenységével.

Gyöngyösi emellett úgy fogalmazott, „akkoriban a Jobbik elnöksége, főleg a poszt-szovjet térség ügyeiben sokat adott egy bizonyos Kovács Béla szavára. Akkor még nem tudtuk, hogy pontosan ki ő, mivel kezdő politikusként nem gondoltuk, hogy egyből az orosz titkosszolgálat fog közénk beépülni.” (Gyöngyösi ekkor már nyolc éve a Jobbikban politizált – a szerk.)

De nem csak Gyöngyösi magyarázkodott, pártelnöke, Jakab Péter az ATV-ben úgy fogalmazott: „Nézze, a Jobbik az változott, óriási változásokon mentünk keresztül, tehát a korábbi Jobbik, mondjuk a Vona Gábor által vezetett Jobbik még egy orosz orientációjú politikát folytatott, az általam vezetett Jobbik pedig egy euroatlanti orientációjú politikát folytat. Hogyha ezt valaki nem vette észre, és engedély nélkül utazgat mindenféle kétes hátterű országba oroszbarát rezsimeket legitimálni, annak vállalnia kell a következményeket.

Gyöngyösi Mártont levélben az alábbiakról kérdeztük:

- Hány alkalommal, és milyen helyszíneken járt korábban választási megfigyelőként?

- Járt-e Krím-félszigeten választási megfigyelőként vagy más minőségben?

- Részt vett-e rajta kívül más jobbikos politikus a donyecki választási megfigyelésben?

- Összesen hány alkalommal találkozott Mateusz Piskorskival?

Amennyiben az EP-képviselő válaszol megkeresésünkre, frissítjük cikkünket.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Churchill se akart hallani a szovjetekkel való szövetségről, sőt:

„A szövetséges nagyhatalmak együttesen és külön-külön is meg fogják bánni azt a tényt, hogy nem tudtak tenni több elhatározott és több együttes akciót a bolsevista veszély megsemmisítésére, mielőtt az túl erőssé nőtt.” (Winston Churchill, 1920. február 14.)

Amint látod, az ellenzéki és kormánypárti szerep ugyanolyan, csak a szereplők térfelet cserélnek. 2008-ban Gyurcsány szerződött az oroszokkal, mert úgy látta jónak, és Orbán ellenezte. 2017-ben ugyanez fordítva. Ami közös bennük az, hogy az oroszokat nem lehet figyelmen kívül hagyni, csak a nézőpont és a hangsúlyok változnak. Az egyik például beengedi az oroszokat, hogy a magyar titkosszolgálat munkatársait átvilágítsák, a másik nem tesz ilyent.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés